Han avslöjade Telias bluff

Kunderna får tillbaka miljontals kronor

NYHETER

Du som hade ett bundet Telia mobitel pott-abonnemang i höst kan få 528 kronor.

Det är bara att ringa till Telia.

Och det är den här mannen du ska tacka: Thomas Lindblad.

Foto: ANDERS CARLSSON
synade det finstilta Thomas Lindblad upptäckte fel på sin telefonräkning och anmälde därför Telia till konsumentombudsmannen som gick vidare till Allmänna reklamationsnämnden. Där fick Thomas rätt och Telia ersätter nu alla drabbade kunder med upp till 528 kronor.

Förra hösten fick Thomas Lindblad, 46, i Umeå veta att Telia skulle sänka priset på hans mobilabonnemang. Men när han tittade närmare på den information som fanns visade det sig att de smyghöjt avgifterna utan att tala om det i förväg.

Ändrade tiderna

Avgiftshöjningen bestod i att tidpunkten för när det blir billigare att ringa på kvällen hade senarelagts från klockan 18 till 19. På morgonen flyttades gränsen från klockan 8 till 7.

Men den informationen var nedtonad. I stället var budskapet att abonnemangsavgiften, som kunden kan ringa för, sänktes med 45 kronor.

Tvungna att informera

Thomas Lindblad gick då igenom Telias grundavtal och upptäckte att företaget inte fick höja priserna utan att informera alla berörda kunder en månad i förväg.

Som trogen Teliakund blev han irriterad och anmälde Telia till konsumentombudsmannen, KO. Hans brev utgjorde sedan grunden för KO:s anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

- Som abonnent har jag vissa skyldigheter. Då förväntar jag mig att de ska leva upp till sina, säger Thomas Lindblad.

45 kronor per månad

ARN gick på hans linje och beslutade att Telia skulle ersätta de drabbade kunderna med 45 kronor i månaden. Som mest kan varje enskild kund få 528 kronor, förutsatt att han eller hon hade ett mobitel pott-abonnemang den 1 oktober 1999 med bindningstid på ett år framåt.

Kan bli 52 miljoner

Enligt Erik Hallberg, chef för marknad och försäljning på Telia Mobile, kan det handla om upp till 100 000 kunder som har rätt till ersättning. Det kommer att kosta Telia mellan 4,4 och 52,8 miljoner kronor.

- Jag vill också understryka att vi återinfört tidsintervallet 8-18. Därutöver ringer man för den lägre taxan, säger han.

Så här gör du för att få tillbaka dina pengar

Ny bottennotering för Telias aktie

Olle Castelius