Fira en vit nyår

Aftonbladets specialprognos lovar snö – i hela landet

Foto: JONAS BILBERG
FULL FART I BACKEN Linda Hedlund och dottern Thea Rådström provade den nya snowracern i Hellasgården i Stockholm. Och de var inte ensamma om att njuta av den efterlängtade nysnön.
NYHETER

Fram med skidorna, kälken och skridskorna.

Det blir en vit nyårshelg i hela landet.

Aftonbladet har låtit SMHI ta fram en prognos som sträcker sig tio dagar framåt i tiden.

Vintern kom ovanligt sent i år. Men när den kom, kom den med besked. Under natten till onsdagen uppmättes vinterns lägsta temperatur: minus 37 vid SMHI:s nordligaste väderstation Naimakka.

Och de som gick bet på en vit jul lär inte bli besvikna på nyårsvädret.

– I natt styr ett snöfallsområde in över Sverige som drar vidare norrut i morgon och på lördag. Det blir snö i hela landet även om det inte är tal om några stora mängder i söder, säger meteorolog Isagel Cedefamn.

Sol i Göteborg och Karlstad

Vill man kombinera gnistrande sol med helgens nyfallna är det ett hett tips att bege sig till Göteborg eller Karlstad.

– Störst chanser till uppehåll och klart väder blir det i Götaland och i de västra delarna av landet.

Men långfärdsskridskorna får nog stanna i garderoben ett tag till. I alla fall om man tänkt ge sig ut i Stockholms eller Göteborgs skärgård. Redan på nyårsdagen väntar temperaturerna stiga när mild luft från Medelhavet styr in över Skandinavien.

– Det blir regn eller inslag av regn ganska långt norrut. Man kan nog räkna med kring fem plusgrader längst i söder i mitten av nästa vecka. Dessutom blir det väldigt blåsigt vilket hjälper till att smälta snön, säger Isagel Cedefamn.

Mera snö till trettonhelgen

Lagom till ledigheten under trettonhelgen kan vinterälskarna andas ut igen. Prognosen är osäker men allt tyder på lägre temperaturer och snöfall i mellersta och norra Sverige. Tack vare ett högtryck lättar molntäcket och ger kallt väder igen.

– Jag vågar inte lova något för de södra delarna. Förmodligen hamnar temperaturen kring noll eller någon plusgrad. Men norra Sverige får definitivt en vit trettonhelg.

Elisabeth Lindhamn

ARTIKELN HANDLAR OM