Grattis Persson - till SM i politik

Ingen kan konsten att synas som statsministern

NYHETER

Göran Persson vinner överlägset SM i politik.

Statsministern dominerar fullständigt debatten. Övriga statsråd och partiledare ligger långt efter.

Foto: AP
KUNG I MEDIA Göran Persson har sopat banan med regeringskolleger och oppositionen när det gäller att synas i massmedia under året.

Det ska erkännas direkt. Detta är ingen kvalitativ mätning av svenska toppolitikers insatser under året. Det handlar enbart om kvantitet, om att märkas.

I grenen "synas mest", en av politikens viktigaste, är statsminister Göran Persson överlägsen vinnare. 516 gånger under året har han ansetts vara så intressant att hans namn nämnts i inledningen av nyhetsbyrån TT:s artiklar.

Möjligen kan detta vara en av förklaringarna till att den politiska debatten i Sverige uppfattas som tråkig och fantasilös. Göran Persson må vara hur inspirerande som helst. Men till sist blir monologer och enmansföreställningar enformiga.

Svårt att opponera?

Perssons rival om statsministerposten, moderatledaren Bo Lundgren, placerar sig visserligen bäst av oppositionens partiledare. Men medan Persson har uttalat sig mer än en gång per dag har Lundgren fått finna sig i att uppfattas som intressant mindre än var fjärde dag. Är det så svårt att opponera?

Till den inre cirkeln i varje regering, oavsett färg, räknas utöver statsministern också närings-, finans, utrikes- och socialministrarna. Helt följdriktigt placerar sig Björn Rosengren, Bosse Ringholm och Anna Lindh efter chefen i toppen av listan.

Socialminister Lars Engqvist däremot hamnar långt ner, i höjd med ledarna för småpartierna folkpartiet och centern. Kan det ses som en fingervisning om regeringens ambitioner på det sociala området?

Möjligen. Kollegan på socialdepartementet, Ingela Thalén, har nämligen inte heller märkts särskilt ofta i debatten. Trea från slutet hamnar biträdande socialministern trots tunga och publika frågor som pensioner, barnbidrag och sjukförsäkringar.

Inget får störa EU-ordföranden

Göran Perssons dominans kommer sannolikt att förstärkas under det kommande året. Fredspipan har redan rökts med oppositionen i inrikespolitiken, ingenting får störa det svenska ordförandeskapet i EU. Och det vanliga regeringsarbetet kommer i praktiken ligga nere, det har ingen tid med när Sverige vill sätta märken i parketten som en duktig ordförande.

Persson mest i media

Lena Mellin