Toppmötet ställs in - men samtal fortsätter

Israel och PLO kan inte enas om fredsplanen

1 av 2
Barak och Arafat.
NYHETER

Toppmötet i Egypten mellan Israels Ehud Barak och palestiniernas Yassir Arafat är inställt.

Ehud Barak har ställt in resan till Egypten, meddelade Baraks kansli på torsdagsmorgonen.

Men parterna stänger inte dörren för fredsförhandlingarna.

Palestinas Yassir Arafat flyger till Kairo i dag för att möta Egyptens president Hosni Mubarak.

Och Israels Ehud Barak ska tala med Egyptens president om möjligheten till enskilt möte.

Nu har alltså toppmötet ställts in. Det behöver dock inte betyda dödsstöten för fredsprocessen i mellanöstern.

Spelet om freden sker i och genom medierna. Det gäller att få med sig den egna opinionen på eftergifterna för att få fred.

Palestininerna sa nej till Clintons fredsförslag. När nu Palestinas Yassir Arafat ska träffa Egyptens Hosni Mubarak för enskilt möte, hoppas USA och Vita Huset att det ska kunna ge stöd att fortsätta fredsförhandlingar trots kraftiga eftergifter.

Israel sa ja på vissa villkor

Israel sa ja till fredsförslag, men på vissa villkor. De ser förslaget som grund för diskussion, under förutsättning att palestinierna också gör det.

Här är huvudpunkter i fredsförslaget:

Landområden:

Förslag om att sätta upp en palestinsk stat på Gazaremsan och på nästan hela Västbanken. Judiska bosättare opponerar sig mot planen.

Jerusalem:

Förslag om att palestinierna ska få suveränitet över Al Aqsa-moskén och Tempelberget. Detta kritiseras av enskilda från alla politiska riktningar i Israel.

Säkerhet:

Förslag om att israeliska styrkor ska behålla kontrollen över Jordandalen i tre år till sex år. Sedan ska internationella styrkor patrullera området. Israels regering har invändningar.

Flyktingar:

Förslaget säger att palestinierna måste acceptera att avsevärt minska sitt krav på rätten för flyktingar att återvända till de hem som ligger i vad som numera är Israel. Flyktingarna och deras ättlingar är nära fyra miljoner till antalet, och bor bland annat på Västbanken, Gaza, och i Libanon och Syrien.

Cina Rönn