Explosion på buss i Tel Aviv

Fjorton skadade - två allvarligt

1 av 2
Explosionen inträffade på Petach Tikva-gatan i centrala Tel Aviv.
NYHETER

Fjorton person skadades vid ett bombdåd på en buss i centrala Tel Aviv på torsdagsförmiddagen, uppger nyhetsbyrån AP.

– Människor var hysteriska, säger ett vittne.

Polisen uppger nu att två bomber exploderat. Vittnesuppgifter talar emellertid om tre explosioner.

Efter explosionsserien hittade polisen en bomb, som aldrig hunnit detonera, på bussen som var på väg från Tel Aviv, Israels folkrikaste stad, till Petah Tikva norr därom.

Enligt uppgifter från räddningsarbetarna som CNN tagit del av är två personer allvarligt skadade. TT uppger att de fått allvarliga brännskador. Tidningen Jerusalem Post skriver att alla passagerarna på bussen var äldre.

Ett vittne berättar att svart rök steg upp i luften efter explosionen.

- Jag såg tre eller fyra människor som vara skadade, berättar vittnet. Självklart var människor hysteriska. Det luktade rök.

Explosionsserien väckte omedelbart spekulationer om en terroristattack. De senaste månaderna har flera bomber detonerat på bussar i Israel - dåd som allvarligt stört fredsprocessen.

Hamas prisade dådet

Den ultrareligösa fundamentalistiska Hamas-rörelsen prisar i ett uttalande dådet. Hamas talesman Mahmoud Zahar säger till tidningen Jerusalem Post att han dock inte vet om det är Hamas som ligger bakom dådet. Zahar sa också att hans organisation ska fortsätta med sina attacker på israeliskt territorium.

Oroligheterna mellan israeliska trupper och palestiner på Västbanken, Gazaremsan och i östra Jerusalem har dödat omkring 350 människor, uppger AP.

Johan Andersson