Europolitans ägare stäms på miljarder

Amerikansk stjärnadvokat ombud för patienter med hjärntumör

NYHETER

Den brittiska mobilgiganten Vodafone, som bland annat är huvudägare till Europolitan, riskerar att bli stämd på miljardbelopp.

En amerikansk stjärnadvokat förbereder just nu ett tiotal stämningar åt personer som drabbats av hjärntumörer, uppger The Times.

I nästan samtliga fall är det Vodafones amerikanska dotterbolag, tillika USA:s största mobilteleoperatör med 26 miljoner kunder, Verizon Wireless som drabbas av stämningarna.

- Om de företagen (mobiltelefonoperatörerna) känner till riskerna med strålning från mobiltelefoner ska de straffas - och de ska straffas hårt. Inte minst på grund av de miljardvinster de gjort, säger John A. Pica, talesman för den advokatfirma som handhar ärendet.

Vann mot tobaksbolag

Det är advokaten Peter Angelos, som tidigare vunnit 42 miljarder kronor mot tobaksbolagen i Maryland, som åtagit sig stämningarna mot mobilteleoperatörerna.

Europolitan tar man dock beskedet med lugn.

- Det är onekligen lite förvånande, man borde fundera på vem som är svarande i ett sådant här mål innan man gör en stämning. Spontant och rent personligen har jag väldigt svårt att se att det här kan leda till någonting, säger Jon Risfelt, vd på Europolitan till tidningen Visions nätupplaga.

Mobiltelefontillverkaren Ericsson är inte heller oroliga.

- Nej, våra telefoner är minst lika säkra som de andra på marknaden. Men hela hälsodebatten är jätteviktig, det ligger i allas intresse att det finns öppen debatt omkring de här frågorna, säger Peter Bodor, pr-ansvarig på Ericssons konsumentprodukter till Vision.

Svenska experter tveksamma

Också de svenska experterna är tveksamma till Angelos möjligheter att lyckas få ut något skadestånd.

Än så länge i alla fall.

- Jag har svårt att se att det ska gå att bevisa att enskilda fall av cancer skulle bero på just mobiltelefonanvändning. Vi kan i dag inte med vetenskapliga stöd säga att mobiltelefonanvändning ger cancer, säger Kjell Hansson Mild som är docent i medicinsk fysik på Arbetslivsinstitutet i Umeå.

För ett år sedan publicerade Kjell Hansson Mild en studie kring mobiltelefonanvändning och cancerrisk.

Risken att få cancer ökar

- Enligt den studien ökar risken att få cancer på den sidan av hjärnan där man håller mobiltelefonen med 2,6 gånger, säger Hansson Mild till Aftonbladets nätupplaga.

Ändå menar han mobiltelefonanvändningen än så länge är alldeles för ung för att man ska veta något med säkerhet.

- Jag brukar säga att det vi vet i dag är att vi vet för lite. Vi vet tämligen väl att mikrovågor från mobiltelefonen tar sig två till tre centimeter in i hjärnan och att olika system påverkas på olika sätt. Men om detta innebär en risk för bestående effekter är dock för tidigt att säga.

Just nu håller Kjell Hansson Mild tillsammans med Lennart Hardell, överläkare på Örebros regionsjukhus, på att sammanställa resultaten en undersökning med 1 600 svenska tumörfall. Undersökningen väntas bli färdig om ett halvår.

Johan Andersson