Tjugo kor gick genom isen

16 kunde räddas – fyra frös ihjäl

NYHETER

EKSJÖ

Tjugo kvigor gick genom isen på Grimstadsjön, strax öster om Eksjö, på torsdagen.

Samtliga kunde räddas upp på land men fyra av dem frös ihjäl efter mer än en och en halv timme i det kalla vattnet.

Christer och Lennart Fransson på gården Härstorp, tre mil öster om Eksjö har varit otursförföljda. För nio år sedan brann gården ned efter ett åsknedslag och några år senare var det ytterligare ett brandtillbud.

Och så nu, under torsdagen, då 20 av 26 betande kor plötsligt gav sig ut på isen strax innan de skulle tas in för vintern. Vad som fick djuren att gå ut på Grimstadsjöns is kommer Christer Fransson att grubbla på länge.

- De fick väl för sig något. Kanske var det den nyfallna snön, utan snö på isen hade de aldrig gått ut. På blankis skulle de ramlat omkull direkt, säger Christer Fransson till TT.

Isen brast

Djuren hölls i hagen vid sjön tillsammans med en tjur. Tanken var att de skulle betäckas i grupp innan de togs in. Men något lockade alltså ut kvigorna på sjön. Omkring 70 meter ut brast isen och alla hamnade i det iskalla vattnet.

Räddningstjänsten i Eksjö skickade tio man för att hjälpa till att ta upp kvigorna. Närmare tio grannbönder rusade också till.

En lång ränna mellan vaken och land sågades upp med motorsåg. Vid sidan av rännan var isen tillräckligt stark för att brandmännen skulle kunna gå och driva djuren in mot land.

Simmade för livet

- En del simmade fem, tio meter sedan lade de huvudet på iskanten för att vila innan de fortsatte igen, säger Willy Andersson på räddningstjänsten i Eksjö till TT.

- Den sista biten fick de kämpa ordentligt. Djuren var så trötta att de fick släpas upp. De var stela som ispinnar och kunde inte gå själva. De bara låg stilla på marken.

En kviga dog redan i vattnet medan tre dog på vägen upp mot värmen i ladugården.

- Vi fick köra dem i skoporna på våra traktorer. Djuren var allt för utmattade för att kunna resa sig. Jag har höjt temperaturen i ladugården och lagt ut extra halm så att de får värmen tillbaka, berättar Christer Fransson.

Efter ett tag började flera av kvigorna att piggna till och reste sig.

Christer Fransson värderar varje kviga till drygt 5 000 kronor. Om förlusten täcks av försäkringar är han osäker på.

Bertil Åkesson/TT