De går plus på maxtaxa

Familjen Victor i Sundbyberg tjänar 1 600 i månaden på nya dagistaxan

NYHETER

I Sundbyberg sparar familjen Victor 1 600 kronor i månaden på den nya dagistaxan.

Täby höjer avgifterna för både dagis, hemtjänst och sophämtning.

Se i listan hur det blir i din kommun.

Foto: PETER KJELLERÅS
KA HA ROLIGARE FÖR PENGARNA Christina Oxelstam-Victor och P-G Victor med barnen Alvis, 3, och Elvira, 1, är nöjda med den nya dagistaxan i Sundbyberg. - Det är klart att det är kul, säger P-G Victor. Man kanske kan göra något roligare till sommaren för pengarna.

Nästa år blir det dyrare att lämna sopor i nitton av Stockholms kommuner. När det gäller hemtjänst och förskola har vissa kommuner beslutat att höja, andra att sänka avgifterna.

Sex kommuner höjer avgiften för hemtjänst, tre kommuner inför tvärtom ett tak för avgifterna.

"Det verkar jättebra"

Maxtaxan på dagis införs generellt den första januari 2002, men Sundbyberg tjuvstartar redan i oktober nästa år. P-G och Christina Victor har två barn på dagis, 1 och 3 år gamla. P-G Victor sitter med i föräldrastyrelsen och fick tidigt information från kommunen om de nya avgifterna.

- Jag tycker att det verkar jättebra. Rent ekonomiskt är det ren vinst, säger P-G.

I dag betalar familjen 3 500 kronor varje månad för barnomsorgen: 2 590 för första barnet och 950 för andra. Med maxtaxan sjunker kostnaden till 1 900 kronor: 1 140 kronor för första barnet och 760 för det andra, precis så mycket som man maximalt ska behöva betala enligt reformen.

- Det är väl inte så jätteviktigt, men det är klart att det är kul. Man kanske kan göra något roligare på sommaren, säger han.

Kan gå ner i arbetstid

Han tycker inte att systemet är orättvist.

- Som jag ser det så tjänar väl i princip alla på det. Jag tror att det kommer att ge större möjligheter att gå ner i arbetstid om man vill det.

Lina Modin Axelsson