Tiden talar för ett nytt fredsavtal

NYHETER

NEW YORK

För några veckor sedan verkade fred i Mellanöstern oerhört avlägsen. Nu är chansen till ett avtal plötsligt större än på länge. Trots bussexplosioner och inställda toppmöten.

Förklaringen heter brådska.

Foto: AP
Trots nya oroligheter i Mellanöstern kan ett fredsavtal vara på gång.

Tiden rinner ut för alla huvudpersonerna.

Bill Clinton, arkitekten bakom även den senaste fredsplanen, har bara drygt tre veckor kvar som USA:s president. Att kröna karriären med ett fredsavtal är en dröm.

Ehud Barak, Israels premiärminister, sätter sin post på spel i ett val i början av februari. Hans chans att bli omvald ligger i att kunna presentera ett färdigt fredsavtal.

Yassir Arafat, den palestinske ledaren, inser att möjligheten till fred inte blir bättre om Barak förlorar valet och ersätts av högerledaren Ariel Sharon. Dessutom är Arafats egen maktställning och hälsa skakig.

Barak spelade högt i går

Barak har mest bråttom. Därför försöker Arafat pressa fram ytterligare fördelar genom att kräva ändringar i Clintons plan.

Barak spelade högt genom att ställa in gårdagens planerade toppmöte i Egypten.

Ändå är det tydligt att Barak är den mest pressade just nu. Normalt hade en bussexplosion som den i Tel Aviv i går då en dödades och 15 personer skadades räckt för att få Israel att hoppa av fredssamtalen. Nu har Barak inte råd med såna gester. Clintons nya fredsplan är inte lika detaljerad som den parterna förkastade i Camp David. Planen drar upp riktlinjerna men smådetaljerna måste parterna lösa på egen hand. Därför är den också lättare att svälja.

Wolfgang Hansson