Vi lever längre och flyttar mer

1 av 2 | Foto: ANDERS CARLSSON
Typisk svensk Christer Bergström, 24, Skellefteå, är en typisk svensk just nu. En storstadsinflyttare. Den 2 januari flyttar han från Norrland för att jobba i Stockholm. "Jag kommer alltid att vara norrlänning i mitt hjärta, men i Stockholm finns jobb, studier och ett helt annat utbud, därför flyttar jag," säger han.
NYHETER

Aldrig har vi svenskar varit så många som nu.

Aldrig har vi levt så länge.

Aldrig har så många par gift sig - åtminstone inte på senare år.

Det visar befolkningsstatistiken för 2000.

Befolkning i riket

Invandring

Befolkningen

Procentuellt mest ökning

Procentuellt störst minskning

Huvudstaden

Norrland tappar

Trots att det inte föds tillräckligt många barn i Sverige för att ersätta dem som dör fortsätter befolkningen att öka. I dag har Sverige 8 884 000 invånare.

Totalt fick Sverige ta emot 58 000 invandrare under året, av dessa var två av tre från Europa eller hemvändande svenskar. 34 000 personer lämnade Sverige, vilket är 2 000 färre än 1999. Antalet personer som är födda i utlandet har nu passerat miljonstrecket och utgör 11,3 procent av Sveriges befolkning.

Hundra av landets 289 kommuner ökade sin befolkningen under året. Kommuner som ökade mest var Stockholm, Göteborg och Malmö tillsammans med universitets- och högskoleorter och andra storstadskommuner.

I procent räknat var det Vaxholm som ökade sin folkmängd mest, med 4,3 procent. Därefter följde Värmdö med 3,1 procent, Burlöv med 2,6 procent och Vallentuna, Salem och Vaggeryd med 2,3 procent.

Procentuellt minskade Högsby mest i landet med 3,2 procent. Malå minskade med 2,8 procent, Övertorneå och Ragunda med 2,6. Norsjö, Överkalix, Smedjebacken, Jokkmokk, Hagfors, Åsele, Kramfors och Norberg minskade alla med 2,3 procent eller mer.

Stockholm fortsätter att behålla sin ställning som den stora tillväxtmotorn. Under förra året fick staden 7 528 fler invånare och totalt bor nu 751 231 människor i Stockholms stad. Inflyttningen till hela Storstockolm var 18 607 vilket innebär att huvudstadsregionen nu har 1 661 973 invånare.

Av Norrlands 54 kommuner är det bara tre, Umeå, Luleå och Gävle, som växte befolkningsmässigt under 2000.

Tomas Gustafsson