Ordväxling ledde fram till mordet på 17-åringen

NYHETER

Det 17-åring som mördades i Salem utanför Stockholm hade tidigare under kvällen angripit en flicka i det gäng som sedan stötte samman med honom på busshållplatsen.

- Han träffade tidigare på kvällen en tjej. Det blev en ordväxling som slutade med att han gav henne en örfil, säger Rune Andersson, kriminalinspektör på Södertäljepolisen som leder utredningen.

Senare på kvällen såg gänget den ensamme 17-åringen vid busshållplatsen. I förhören har ungdomarna sagt att de gick upp för att prata med honom.

- Ordväxlingen blev hetsigare och hetsigare. Det urartade. Fler ungdomar kom dit, till slut 15-20 stycken, men inte alla var aktiva, säger Rune Andersson.

De har berättat att någon slog ett slag, och 17-åringen ramlade ner på marken.

- Någon började sparka på honom. Sedan sa de att allt var i gång, säger Rune Andersson.

Den 18-åring som sitter häktad misstänkt för mord har erkänt vissa omständigheter, bland annat att han är ägare till den kniv som orsakade 17-åringens död.

- Han säger att han vet att han hade kniven framme, att han höll kniven framför sig. Därefter minns han att 17-åringen låg död, och att alla sprang i väg, säger Rune Andersson.

Har brottet rasistiska förtecken?

- Jag är inte säker på det, efter vittnesförhör och andra omständigheter. Det finns heller inget som tyder på att det var planlagt, säger Rune Andersson.

Ytterligare sex unga har delgivits misstanke om grov misshandel.

Åtal ska vara väckt senast 10 januari.

Polisutredningen inväntar svar från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, som ska undersöka om det finns blodspår på de inblandades kläder.

Cina Rönn

ARTIKELN HANDLAR OM