Bryan Ferry i flygdrama

Våldsman trängde sig in i cockpit och fick jumbojet att störtdyka

NYHETER

Mitt under flygningen stormade en mentalpatient in i jumbojetens cockpit. Han slog ner kaptenen och fick planet att störtdyka.

En av de 398 passagerarna ombord som svävade i livsfara var den världsberömde rockartisten Bryan Ferry.

- Jag har flugit en hel del i mitt liv, men den här resan var den mest händelserika, sa stjärnan efter dramat.

Foto: REUTERS/ROB ADAM
En av passagerarna ombord på jumbojeten var rockartisten Bryan Ferry, till vänster. Den våldsamme mentalpatienten övermannades av kabinpersonal och placerades i mittgången.

Mannen tog sig in i cockpit och började slåss med personalen för att ta över spakarna.

Autopiloten kopplades ur i tumultet.

Bagage och passagerare kastades omkring när planet störtdök och krängde.

- Det var total panik. Vi befann oss ombord på ett plan som höll på att störta. Det fanns nog ingen som inte trodde det. Vuxna män skrek, säger passageraren Benjamin Goldsmith till Sky TV.

- Piloten sade att det bara hade behövts fyra-fem sekunder till för att en katastrof skulle inträffa. Han sade i högtalaren att ”en mycket otrevlig man” just försökt ha ihjäl oss alla.

Rockstjärnan Bryan Ferry var ombord tillsammans med sin fru och sina två söner för att fira nyår i Afrika. När dramat började sov han.

- Jag vaknade och tänkte att vi hade råkat ut för svår turbulens. Jag tror att planet dök för tredje gången när jag begrep att något höll på att hända, berättar Ferry.

Fem personer skadades så pass svårt i tumultet att de fick föras till sjukhus. Ett flertal passagerare fick lättare skador vid störtdykningen. Kaptenen William Hagan, 53, blev biten i örat och handen av våldsmannen.

Inkräktaren själv, som är från Kenya och av polisen beskrivs som en ”förmodad mentalpatient” skadades i ögat och fördes efter landningen till sjukhus med poliseskort.

Ferry ombord

398 passagerare fanns ombord på British Airways-planet, som var på väg från London till Kenyas huvudstad Nairobi.

En av dem var alltså Bryan Ferry, 55, som på 70-talet blev världsberömd som sångare och låtskrivare i glamrockbandet Roxy Music.

Bandet, som splittrades 1976, var ett av 70-talets hetaste med sin elegant vulgära stil, och innehöll också bland andra musikern och producenten Brian Eno.

Ferry har också haft en framgångsrik solokarriär och genomförde en Europaturné tidigare i år. I februari spelade han i Stockholm. Sveriges Television sände ett timslångt program om Ferry i september.

I fjol kom hans senaste skiva ”As time goes by”.

Andreas Alfredsson , Mattias Källman