Snöoväder skapar kaos i trafiken

Tiotusentals hushåll utan el

NYHETER

Snökaoset kom lagom till nyår.

Ovädret lamslog under fredagen stora delar av tågtrafiken som ställdes in och hundratals tågresenärer evakuerades.

Vägverket blev nedringda av oroliga bilister.

– Mitt råd är att tänka på två saker framför allt: försiktighet och tålamod, säger Sören Karlsson, Vägverkets trafikinformation till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: HASSE ROSENTHAL
BUSSKRASCH En busschaufför i Stockholm väjde för en liten flicka och körde mot ett träd. Båda klarade sig oskadda

Snön vräker ner över landet och orsakar problem i trafiken.

Det senaste dygnet har en rad olyckor inträffat på många håll i landet. Värst drabbat är mellersta Sverige, södra Dalarna och Gästrikland.

Under fredagseftermiddagen drabbades också tågtrafiken på många håll i landet av snömassorna. Bland annat lamslogs stora delar av tågtrafiken i södra Sverige på västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm, skriver TT.

– All tågtrafik mellan Göteborg och Stockholm är inställd för dagen. Banverket säger att reparationerna inte blir klara förrän på lördag. Vi ber trafikanterna återkomma då, säger Jan G Forslund, produktionschef för SJ-resor, till TT.

Orsaken till tågkaoset är att träd utefter järnvägsspåren tyngs av blötsnö, bryts av och lägger sig över tågens kontaktledningar.

Elledningarna har gått av på flera ställen, bland annat inne på Laxå station. Det hårda vädret har också gjort att flera växlar har frusit fast, skriver 24timmar.se.

Enligt Banverket sitter tre X-2000 tåg på sträckan fast i snöovädret, det är okänt hur många passagerare som finns på tågen, men enligt SJ kan det röra sig om femhundra personer.

Enligt Banverket försöker nu SJ få fram bussar till de drabbade passagerarna.

- Det är svårt, det finns inga bussar att få tag på i området och förresten går det knappt att köra på vägarna heller, säger Arne Öberg på Banverkets pressjour till 24timmar.se.

För snökaoset omfattar också landsvägstrafiken och telefonerna går varma på Vägverkets informationscentraler.

Resenärer som ska hälsa på vänner och bekanta över nyår är oroliga . Många har också sedan länge planerat en fjällsemester under den kommande helgen.

– Vi har inte avrått någon från att åka än så länge men de som tar bilen ska vara medvetna om att det är bekymmersamt, säger Eva Nilsson, Vägverkets trafikinformation i Härnösand.

Hon beskriver läget för de trafikanter som ringer:

– Största problemet är väglaget i södra delen av regionen. Det är kraftigt snöfall, kraftiga vindar, moddigt och halt. Vi jobbar med allt vi har för att få undan snön,säger hon.

I fredags morse omkom en man vid en kollision mellan två personbilar på länsväg 782 vid Blackstad, utanför Vimmerby. Enligt vakthavande befäl vid polisen i Kalmar var det mycket halt i området när olyckan inträffade.

– Folk ringer hela tiden. Jag vill särskilt uppmana alla som tänker ta bilen att vara extra försiktiga och att hålla avståndet till framförvarande bil, säger Sören Karlsson.

Telefonerna går varma

Även SOS alarm har problem med vintervädret:

– Under fredagsförmiddagen har det varit väldigt hektiskt med avåkningar korts och tvärs hela tiden, säger Björn Löfström, SOS alarmering i Örebro.

Avåkningarna har inte inneburit några allvarligare personskador men han vill ändå råda folk att låta bilen vara.

– Behöver man inte ut på vägen i något akut ärende så ska man försöka undvika det, tycker Björn Löfström.

SMHI varnar också för snöovädret och råder de som tänkt åka under fredagen att skjuta resandet till lördagen.

– Det är definitivt bättre resläge i morgon än i dag, säger meterolog Håkan Hultberg, SMHI.

Han förklarar att hela fredagen blir besvärlig med kraftiga snöfall och blåst speciellt längs norrlandskusten, från Gävle till Sundsvall. I morgon försvagas dock hela snöfallsområdet.

– Snöfallen kommer att upphöra och det blir en kall nyårsafton med uppehåll över i stort sett hela landet, säger Håkan Hultberg.

I norra Sverige är det redan nu kallt, klart och förhoppningsvis inget snökaos.

Även hushållen runt om i landet drabbades av det massiva snöfallet och tiotusentals personer blev utan ström.

Två dödade och flera skadade i ovädret

Annika Sohlander, TT ( )