Åklagaren: Om någon enda är trovärdig så är det Sara

Slutplädering i dag i rättegången om mordet på Hana

NYHETER

I dag höll chefsåklagare Tomas Lindstrand sin slutplädering.

Han kräver att de båda män som står anklagade för sin brorsdotter Hanas död ska dömas till livstids fängelse.

- De är ansvariga för en oerhört grym avrättning. Det finns inga förmildrande omständigheter vid bedömningen av vilken påföljd männen ska ha. Det är självklart att de ska dömas till livstids fängelse, sade han.

Chefåklagaren Tomas Lindstrand har byggt hela åtalet på sitt huvudvittne Sara, syster till Hana som dödades under ett besök i irakiska kurdistan. Sara har pekat ut sina farbröderna som ansvariga för mordet, och pekat ut den ena farbrodern som den som höll i pistolen när Hana sköts till döds.

Tomas Lindstrand framhöll i dag Saras trovärdighet.

- Om någon enda är trovärdig, så är det hon, säger Tomas Lindstrand.

Farbröderna förnekar brott

De båda åtalade männen hävdar att det var pappan som sköt sin dotter. De förnekar att de har med mordet att göra. De förnekar också att mordet skulle ha samband med familjernas heder, trots att familjeheder kom upp i rättegången i dag.

Den äldre av de åtalade bröderna fick frågan om förhållandet mellan familjerna vid den tidpunkten när Hana rymde hemifrån. Han berättade om stark stark osämja mellan familjerna under två års tid, en osämja som han hävdar är orsaken till att Sara anklagat honom för mordet.

När Hana rymde hemifrån ska den äldre broderns hustru ha spridit illasinnade rykten om Hana och Sara, och kallat dem "hora".

- I vår kultur vågar ingen säga det ordet (hora) för konsekvenserna är så stora. Enligt min uppfattning kan det leda till ett mord. Här i Sverige kanske inte ordet betyder någonting, men för oss betyder det att personer som blir utsatta för detta förlorar en del av sin manlighet, säger mannen.

Menar du, att om en man säger till en annan mans dotter, att hon är en hora, så kan männen döda varandra?

- Ja, exakt så, säger mannen.

Kräver livstidsstraff

Under eftermiddagens slutpläderingar krävde chefsåklagare Tomas Lindstrand att de båda farbröderna ska dömas till livstids fängelse.

- De är ansvariga för en oerhört grym avrättning. Det finns inga förmildrande omständigheter vid bedömningen av vilken påföljd männen ska ha. Det är självklart att de ska dömas till livstids fängelse, sade han till TT.

Han krävde också att männen ska sitta kvar i häktet och ha restriktioner i väntan på att domen vinner laga kraft.

Ylva Bergman, Cina Rönn, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM