Snart lördagsöppet på alla Systembolag

NYHETER

Det drar ihops sig till utvärdering av försöket med lördagsöppet på Systembolaget.

Om inte de utökade öppettiderna lett till alltför mycket fylla och slagsmål kommer regeringen redan i mars att föreslå att lördagsöppet införs permanent över hela landet.

Sedan början av februari i år har Systembolaget på försök haft lördagsöppet i 172 butiker. Under tiden har forskare samlat material om de utökade öppettiderna lett till fler misshandelsfall, lägenhetsbråk och rattfyllor.

För det var just de sociala effekterna - inte minst de som drabbade kvinnor i hemmen - som låg bakom beslutet att stänga Systembolaget på helgerna för 18 år sedan, och nu finns en oro att de fyllerirelaterade problemen kan komma att öka igen.

Forskarrapporten ska presenteras i slutet av februarai och ska därefter ligga till grund för regeringens beslut.

Ska vägas mot sociala effekter

- Vi vill ju gärna att det ska bli ett postivt resultat så att det kan bli lördagsöppet. Jag tror att det vore bra för vår service. Men det ska ju vägas mot de sociala effekterna som kan uppstå, Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Men än så länge är mycket lite känt om effekterna av lördagsöppet, även om det har förekommit uppgifter om ett ökat antal rattfyllor i de regioner med lördagsöppna Systembolagsbutiker. Ännu finns dock inga statistiskt tillförlitliga siffror.

Om regeringen anser att de negativa sociala effekterna är acceptabla kommer en proposition om permanent lördagsöppet i hela landet att presenteras redan i mars. Troligen träder de nya öppettiderna i så fall i kraft från halvårsskiftet nästa år. (Aftonbladet)