Snökaos, skyfall och vinterstormar över hela Europa

…och mer oväder väntas

NYHETER

LONDON/MADRID/BERN

Snöoväder med stora trafiksvårigheter som följd hemsökte såväl Storbritannien som Spanien och Schweiz på fredagen. I Montenegro råkade invånarna i stället ut för de värsta skyfallen sedan 1986 och flera berömda medeltidsstäder översvämmades. I Frankrike och Ryssland rapporterades människor ha frusit ihjäl.

Foto: AP/JOHN GILES
Stora delar av Storbritannien lyser vitt efter de senaste dagarnas snöande.

Trots att tusentals bilister kört fast i snödrivor och trots mängder av halkolyckor hade inga dödsfall rapporterats i Storbritannien.

Däremot frös en kvinna ihjäl i Irland i början av veckan. I Rouen i Frankrike hittade polis på fredagen en äldre hemlös man som hade dukat under för kölden, och i Moskva rapporterades tre personer ha rönt samma öde det senaste dygnet. Ytterligare 30 måste föras till sjukhus. Hittills i vinter har 78 personer frusit ihjäl i den ryska huvudstaden.

Skogsbrand

I Tarragona i Spanien slet en stormby tag i en buss med spanska pensionärer och blåste den av vägen. Fem personer skadades enligt polisen.

Längre norrut var åtskilliga vägar oframkomliga till följd av ymnigt snöfall.

En roddare från Oxfords universitetslag befaras ha omkommit när lagets båt slog runt på floden Ebro nära Amposta i nordöstra Spanien under ett träningspass. Sju roddare och styrmannen klarade sig.

Kraftig blåst över Mallorca ledde till att plan fick dirigeras om till grannöarna Menorca och Ibiza.

I sydligaste Spanien kämpade brandförsvaret samtidigt med en våldsam skogsbrand och en semesterby i Alicante måste utrymmas. Så småningom kunde byns cirka 20 utlänningar - flertalet tyskar - åter ta sina sommarhem i besittning. På Costa Blanca var det för övrigt sol och 17 grader varmt på fredagen.

Spöregn

Ännu längre söderut, i den nordafrikanska enklaven Ceuta mittemot Gibraltar, spöregnade det och delar av en 700 år gammal mur raserades.

I den jugoslaviska delrepubliken Montenegro har det fallit cirka 500 mm regn de senaste dagarna enligt vädertjänsten. I en förort till den gamla huvudstaden Cetinje måste över 40 familjer evakueras med båt. Myndigheterna varnar för att stadens berömda medeltida arkiv och bibliotek är i riskzonen. Och i Kotor, som finns med på Unescos världsarvslista, står alla kullerstensgatorna under vatten. Den berömda 1300-talskatedralen riskerar att bli översvämmad.

TT-AFP ( )