Fyra kvinnor anmäler 58-årig hivman

”Det är ännu inte klart om han kommer att åtalas”

NYHETER

Dansk polis i Fredrikshavn har sedan i april i år tagit emot fyra anmälningar mot en 58-årig hiv-smittad man, bosatt i Danmark.

Mannen är konstnär och beskrivs som mycket charmig och trevlig.

- En bekant ringde mig och sa att han var hiv-smittad. Det var den värsta chocken i mitt liv, berättar hon för Göteborgsposten.

En 46-årig kvinna från Göteborg är en av fyra kvinnor som anmält den 58-årige konstnären för att ha smittat henne med hiv.

Den polisanmälde mannen kommer enligt henne från Skottland men han har bott och verkat som konstnär i Skagen i många år där han även hyrt ut rum uppger GP.

- Jag träffade honom för tre år sedan på sommaren i Skagen, berättar Ulla. Jag uppfattade honom som spännande och attraktiv.

Runt mannen fanns många kvinnor men förhållandet dem emellan varade trots detta i ett antal månader.

- Vi hade bara sex några gånger. Jag ville att han skulle ha skydd men då blev han sur. Jag kunde aldrig drömma om att han var hiv-smittad, säger kvinnan till GP.

Fick beskedet av en bekant

Det var en bekant som talade om för henne att hennes förra kärlek var hiv-smittad.

Hon hade sett artiklar i danska tidningar om en hiv-smittad man från Skagen.

När kvinnan konfronterade mannen med uppgifterna erkände han direkt. Han berättade att han varit hiv-smittad i 17 år och vädjade till henne att inte anmäla honom.

- Han var ömklig och jag tyckte nästan synd om honom, säger hon. Men jag ringde Sahlgrenska och testade mig. Jag var frisk.

Polisanmälde mannen

Sedan polisanmälde hon mannen.

Från danska polisen bekräftas uppgifterna att det pågår en utredning mot mannen och att han förhörts av polisen.

Han har inte varit frihetsberövad och ingen vet säkert var han befinner sig nu.

- Utredningen är i ett känsligt skede och det är ännu inte klart om han kommer att åtalas, säger Elin Rosenberg, vice polismästare i Frederikshavn.

Men det finns fler i samma situation som den 46-åriga kvinnan.

Även en kvinna ifrån Stockholm, en från Oslo och en från Köpenhamn har anmält konstnären.

Kvinnan från Stockholm har genom sin advokat begärt att hennes fall ska lämnas över till svensk domstol och prövas där, skriver Göteborgsposten.

Leif Appelgren, kansliåklagare i Stockholm säger att det i princip inte finns några hinder mot att lagföra mannen i Sverige.

I Danmark är lagstiftningen betydligt mildare.

- Till skillnad mot Danmark så handlar det i Sverige om fleråriga fängelsestraff. Personen är dessutom frihetsberövad under utredningen. I Danmark är han på fri fot hela tiden, säger Leif Appelgren.

I nuläget väntar dansk polis på ett utlåtande från det rättsliga rådet om hur straffbestämmelsen ska tillämpas i det aktuella fallet.

Annika Sohlander