21 000 hem blev utan el

Snökaos i halva Sverige

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
STRÖMLÖST Margareta, 58, och Jerker Sandegård, 63, samt moster Eva Wasén, 91 (längst till vänster), i Tjugby öster om Ödeshög i Östergötland, var utan ström hela dagen i går. De tände stearinljus och en värmande brasa i kaminen. "Vi har ved för ett år framåt", säger Jerker som varit med om elavbrott många gånger tidigare.
NYHETER

GÖTEBORG

Den blöta snön orsakade kaos och dödsfall.

Tusentals människor i södra och mellersta Sverige drabbades av strömavbrott, tågstopp, trafikstörningar och brutna telefonlinjer.

- Vi har 21 000 abonnenter utan el, säger Tommy Nilsson på Vattenfall.

Den tunga, blöta snön som vräkte ned fick träden att falla, över el-ledningar, vägar och järnvägar. Och reparationsarbetet går trögt.

- Vår personal måste ta sig fram till fots. Det går inte att köra skoter i blötsnön. På vissa håll i skogen ligger det 70 centimeter snö, säger Bo Alsemyr, vd på Östernärke kraft.

21 000 hushåll utan el

Vattenfall hade i går kväll 21 000 abonnenter utan el. Värst drabbade var hushållen utanför tätorterna i Dalsland, Skaraborg, Östergötland och Närke. Företagets telefontjänst kollapsade.

- Kombinationen av blötsnö och av att det inte är någon tjäle i marken gör att träden viker sig över ledningarna, säger driftchefen Tommy Nilsson.

Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg stoppades helt vid fyratiden på eftermiddagen.

- Det var träd som föll ned över spåren på båda sidor om Laxå, säger Lars Karlsson på SJ:s pressjour.

Även trafiken Uddevalla-Vara, Hallsberg-Motala och Åmål-Säffle stoppades tillfälligt eller helt i går kväll. Totalt drabbades över 20 000 resenärer av förseningar och inställda tåg.

I dag räknar SJ med att trafiken ska gå som vanligt.

Två dödsolyckor

Två människor dog i trafiken. En man omkom vid en olycka utanför Vimmerby i Småland. En tioårig pojke dödades och tre personer skadades på E4 söder om Härnösand på förmiddagen.

Här var det elavbrott

Peter Björneblad