Magnus pappa: Det var vårt livs största misstag

NYHETER

När Magnus Rees var 18 månader gick han in i sig själv och slutade att tala.

Strax innan vaccinerades han mot polio.

Pappa Alan Rees är säker på att sprutan

orsakade sonens autism.

- Det är fruktansvärt. Att vaccinera honom var vårt livs största misstag.

Foto: TOMAS BERGMAN
FICK DIAGNOSEN NÄR HAN VAR TRE ÅR Magnus Rees, 8, fick diagnosen autism när han var tre år. Hans pappa är övertygad om att en vaccinering orsakade sonens handikapp. "Han har varit väldigt illa därhän. I dag är han bättre, men det har varit ett jäkla jobb att få honom på bättringsvägen", säger Alan Rees.

Magnus, 8, går i dag i specialskola för autistiska barn i Bunkeflo utanför Malmö.

När han var tre månader fick han, liksom de allra flesta svenska barn, sitt första vaccin mot difteri, stelkramp och polio.

- Tyvärr övertalades jag att vaccinera honom mot polio vid 18 månaders ålder också. Det var nådastöten, säger Alan Rees.

Fick diagnosen autism

Efter vaccinationen fick Magnus enligt sin pappa hjärnhinneinflammation. Han drabbades av hög feber och blev efter det allt mer onåbar. Vid tre års ålder ställdes diagnosen autism. Magnus drabbades också av störningar i mag- och tarmkanalen.

- Före vaccinationen hade han utvecklats, blivit social och börjat prata. Sen försvann han och kunde inte prata längre. Det är det som är så fruktansvärt, säger Alan Rees.

I Sverige har läkemedelsbolagen enligt TV4:s "Kalla fakta" betalat ut miljontals kronor i ersättning till ett 20-tal barn som skadats av vacciner.

I samtliga fall har barnen varit fullt friska fram till den dag de vaccinerades. I dag är flera av dem autistiska.

Alan Rees kämpar nu för att läkare och myndigheter ska bekräfta ett samband mellan sonens handikapp och vaccinationen.

- Allt fler utländska forskare varnar för vaccinering. Men i Sverige vägrar de att erkänna något samband och säger att ingenting är bevisat. Vi lider något fruktansvärt, och vi är inte ensamma.

"Ovaccinerade kan råka illa ut"

Enligt överläkare Bengt Ljungberg vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Lund finns det inte några belägg för att vaccin kan orsaka autism.

- Däremot vet vi att ovaccinerade barn har en risk att råka väldigt illa ut, säger han.

Bengt Ljungberg är oroad över att allt fler föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn.

- Många blir så uppskrämda av debatten att de förvägrar sina barn det vanliga vaccinationsprogrammet. Det håller på att bli ett hälsoproblem i Sverige. Vi löper stora risker att få epidemier i framtiden.

"Biverkningar är en droppe i havet"

Finns det inga nackdelar med vaccin?

- Det förekommer biverkningar i form av att man kan bli lite öm och svullen. Man kan inte helt utesluta enstaka fall av kortvarig feber av vaccin. Och man kan inte frånsvära sig att sällsynta biverkningar skulle kunna finnas, men jämfört med de väldokumenterade fall som finns av sjukdomar är det en droppe i havet.

Lisa Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM