- Ge farbröderna livstids fängelse

Åklagaren: Det var en grym avrättning

NYHETER

- Alla mord är grymma - men det finns grader i helvetet. Detta var en grym avrättning framför ögonen på de allra närmaste.

Det sa chefsåklagare Tomas Lindstrand i går i Stockholms tingsrätt.

Han krävde livstids fängelse för de mordåtalade farbröderna.

Foto: PRIVAT
VITTNE TILL MORDET Hanas syster Sara har pekat ut en 37-årig farbror som den som sköt Hana. Hon och mamman var vittnen till mordet.

Mordet på Hana, 19, är ingen slumpmässig gärning av en far som fått en knäpp. Mordet planerades när dotterns beteende gav den kurdiska familjen problem.

Så beskrev åklagaren och advokat Elisabeth Fritz motivet bakom mordet.

Deras slutpläderingar var mycket känslosamma och Sara grät stilla då Elisabeth Fritz förklarade hur Sara fann sin blödande, skjutna syster - och hur rädd hon är för att själv sluta på samma sätt.

Åtalet bygger på Saras vittnesmål och trovärdighet.

"Manligheten kränks"

Den äldre farbrodern sa tidigare att om någon kallar en dotter för hora så kan det leda till mord - eftersom manligheten kränks.

Detta låg i linje med vad han vittnat om i domstolen i Dhouk.

Där sa han att Hana förtjänade mer än döden, då hon höll på att förstöra livet för en anrik familj.

"Vittnena ljög"

Åklagaren ansåg att försvarets vittnen ljög. Deras berättelser spretade alltför mycket.

Farbrödernas advokater hävdade att åklagaren inte hade några konkreta bevis utan valt att tro på en känslosam, hämndlysten, kanske manshatande ung kvinnas fantasier.

Dessutom har ju pappan erkänt mordet.

I stället menade de att brödernas hustrur talat illa om varandra, vilket fått en familjefejd att blossa upp. Att Sara pekat ut 37-åringen var ett sätt för henne och en irakisk morbror att hämnas på pappans familj.

Elisabeth Fritz bad rätten markera allvaret bakom att kvinnor dödas i hedersmord och därför ge Sara ett extra högt skadestånd.

Den 12 januari meddelas domen.

Ylva Bergman

ARTIKELN HANDLAR OM