Bomber i Manila krävde 14 liv

Muslimska rebeller misstänks ligga bakom bombdåden

NYHETER

Under lördagen skakades Filippinernas huvudstad Manila av fem bombexplosioner.

Minst 14 människor dog och över 100 skadades när bomberna briserade mitt bland folkmassorna.

Muslimska rebeller misstänks ligga bakom dåden.

Foto: AP/Bullit Marquez
En skadad tas om hand av sjukvårdare efter explosionen på ett pendeltåg som krävde tio dödsoffer. Ytterligare minst fyra bomber skakade Filippinernas huvudstad Manila på lördagen.

Fyra bomber detonerade med korta intervaller vid lunchtid i centrala Manilla. Bomberna hade placerats ut på mycket folktäta platser: på ett tåg, i en flygplats och i en park, uppger BBC.

Ingen vet säkert vem som ligger bakom dåden men Manilapolisens chef Edgardo Aglipay misstänker att de utförts av extremistiska muslimska rebeller.

Tågbomb krävde tio liv

Den första och mest förödande explosionen drabbade ett pendeltåg. Tågets lokvagn sprängdes i tusen bitar när det körde in på Blumentritt-stationen mitt på lördagen lokal tid uppger CNN.

En fotograf från nyhetsbyrån AFP blev vittne till explosionen Han såg hur räddningspersonal försökte dra ett stort antal passagerare ut från de demolerade vagnarna.

Mary Vicpaglan, en biljettförsäljerska på stationen där tåget exploderade sa:

- Tåget kom precis in till stationen när jag hörde explosionen i den främre vagnen. Det small väldigt högt. Jag försökte hjälpa till så gott jag kunde men blev alldeles förvirrad av alla människor som bönade om att få hjälp.

Bussbomb i förort

Bara minuter efter den första explosionen detonerade en bomb på en buss full med passagerare. Bussen befann sig då vid bussterminalen i den norra förorten Quezon city.

Vid det tredje bombdådet exploderade en jeep strax intill Manilas internationella flygplats.

Bomb nummer fyra hade placerats på en parkbänk utanför den amerikanska ambassaden.

Slutligen detonerade en bomb på en bensinstation nära lyxhotellet Dusit i Manilas affärskvarter. En specialpolis som tillkallats för att desarmera bomben dödades.

Den filippinska regeringen har fördömt attackerna.

Eduardo Aglipay har förstärkt polisbevakningen runtom i Manila på utsatta, offentliga platser.

Polisen har förhört ett vittne men ville inte uppge om personen var misstänkt för dåden.

”En akt av terrorism”

Försvarsminister Orlando Mercado beskrev det inträffade som en "akt av terrorism avsedda att skapa panik".

Han vädjade också till allmänheten att inte spekulera över vem som var ansvarig för dåden.

- I det här läget är det viktigt att vi baserar våra slutsatser på de verkliga bevis vi har, sa han, enligt BBC.

Tidigare bombdåd i Manila och södra Filippinerna har utförts av muslimska separatistgrupper. Manilapolisen varnade så sent som i julhelgen för att de misstänkte att den mindre men mer extrema muslimska gruppen Abu Sayyaf planerade ett terrorattentat i huvudstaden. I torsdags arresterades därför deras talesman Hector Janjalani. Polisen uppgav att de hittade åtskilligt med sprängmedel och även skisser över möjliga bombmål i centrala Manila.

Det har också spekulerats i om attentaten kan ha något samband med den pågående korruptionsskandalen kring landets president Joseph Estrada.

Ingen organisation har hittills tagit på sig dådet.

Annika Sohlander