Kassabiträde nekade ölköp – blev knivskuren

NYHETER

Ett manligt kassabiträde vid en butik utanför Stockholm blev i går överfallen av två pojkar i 17-årsåldern.

När han skulle sätta sig i bilen och åka hem blev han knivskuren i sidan.

- Mannen tror själv att händelsen har samband med hans arbete där han upprepade gånger nekat ungdomar att köpa folköl, säger Ulf Örtberg, stationsbefäl på Västerort till Aftonbladets nätupplaga.

Det nya kontrollsystemet som funnits på prov i ett antal Konsum-butiker i norra Sverige och nu införs på en mängd ICA-butiker innebär att barnförbjudna varor som folköl och cigaretter kräver giltig legitimation.

Initiativet kommer efter att livsmedelshandlarna själva konstaterat att alltför många butiker säljer öl till minderåriga trots förbudet.

Men det nya kontrollsystemet ställer också högre krav på kassapersonalens förmåga att neka de som inte har giltig legitimation att handla. En aspekt av det nya systemet som kan leda till en mer otrygg arbetssituation för många butiksanställda.

Stacks i bröstkorgen

Under fredagseftermiddagen blev en man som jobbar på en livsmedelsbutik utanför Stockholm attackerad av två ungdomar som enligt uppgifter till Aftonbladet tidigare nekats att köpa folköl och blivit uppretade.

- Han skulle sätta sig i sin bil när han fick vad han upplevde var en smäll i sidan. Senare visade det sig att mannen hade fått ett sticksår i sidan av bröstkorgen, säger Ulf Örtberg, stationsbefäl Västerort.

De två ungdomarna sprang bort från platsen efter överfallet och mannen fördes med ambulans till St Görans sjukhus. Polisen försökte förgäves hitta de två gärningsmännen som nu misstänks för grov misshandel.

Den överfallne mannen uppgav till polisen att han tror att överfallet berodde på att han nekat ungdomar att köpa öl.

Förundersökning är inledd.

Annika Sohlander