Mikael Olsson avskedas utan fallskärm

NYHETER

Förre programdirektören Mikael Olsson avskedas från SVT från och med årsskiftet. Arbetsgivarna anser att han tackat nej till nya jobberbjudanden.

Inte heller betalas Olssons avgångsvederlag ut. Frågan kommer att avgöras av skiljeman.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Förre programdirektören på SVT Mikael Olsson får varken jobb eller avgångsvederlag.

Arbetsgivarorganisationen på SVT (SVT/SRAO) uppger att Olsson avvisat två erbjudna uppdrag. Därför avskedas han från sin anställning vid årsskiftet.

Om Olsson tackat ja skulle hans lön ha sänkts.

- Ja, det hade inneburit lägre lön - hur mycket vill jag inte gå in på. Den anpassas efter uppdrag. Han har haft en företagsledarlön men nu skulle han ha fasats in i det normala lönesystemet. Men det är inte den primära orsaken till att han tackat nej, säger Christer Frey, vd för arbetsgivarna och den som förhandlat med Olsson.

Förvånad

Han uppger att Olsson hade invändningar mot lönen. Men det var andra krav som förhandlingarna stupade på, enligt Frey. Vilka vill han dock inte gå in på.

Frey säger att Olsson erbjudits att utveckla publikkontakten via Internet på SVT. I första läget är det ett utredningsuppdrag.

- Han säger själv att han har ett brinnande intresse för public service. Och det här är en kontaktväg inget medieföretag kan lämna därhän. I det avseendet är jag förvånad att han tackar nej, säger Frey.

Mikael Olsson har en annan syn.

''Jag har gått in i förhandling med uppriktig vilja till en lösning, men SVT:s styrelse har gett mig ultimativa bud, som i min situation i dag är oacceptabla'', säger han i ett pressmeddelande.

I övrigt har Mikael Olsson inte varit möjlig att nå för en kommentar.

Han får i första läget heller inte ut det avgångsvederlag som anställningskontraktet lovar. Orsaken är att han på grund av personlig vandel avskedats från posten som programdirektör och tackat nej till uppdragen, säger Frey.

Skiljeman avgör

Ärendet ska avgöras av en skiljeman. Denne utses av parterna och avgör om fallskärmen eller delar därav ska utbetalas. Oftast är skiljemannen jurist.

- Det finns ingen grund för att häva Olssons anställningskontrakt på SVT. Att hänvisa till personlig vandel håller inte - det ska till allvarliga kontraktsbrott. Men det får avgöras av skiljemannen, säger Christian Åhlund, advokat åt Olsson.

Åhlund fick meddelandet om avskedandet under fredagen. Men han tolkar alltså anställningsavtalet på annat sätt än arbetsgivarna. Åhlund vill i övrigt inte kommentera vilka löne- eller arbetserbjudanden hans klient fått av SVT.

- Det är känsliga frågor som kan påverka skiljedomen. Men under förhandlingarna var det flera olika frågor vi inte kom överens om. Vi ville fortsätta förhandla men arbetsgivarna valde att i stället häva Olssons kontrakt, säger Åhlund.

Tomas Bengtsson/TT ( )