Grov porrlåt i ”Ring så spelar vi”

Många lyssnare både upprörda och ledsna

NYHETER

Populära programmet Ring så spelar vi i Sveriges Radios P 4 fick en och annan lyssnare att sätta kaffet i vrångstrupen på lördagsmorgonen, då en lyssnare önskade en skiva med grova porrinslag.

Låten, ''Epatraktorn'' med pseudonymen Eddie Meduza, innehåller många runda ord och anspelningar på oralsex och gruppsex. Texten i övrigt kan med lätthet beskrivas som både kvinnoförnedrande och manschauvinistisk.

Programmets producent, Mia Gerdin, bekräftar för TT att åtskilliga upprörda lyssnare hörde av sig och klagade sedan låten spelats strax före klockan halv nio.

- Det är alltid tråkigt när folk blir upprörda och ledsna. Det är ju absolut inte det här programmets avsikt, säger hon.

- Samtidigt är det möjligt att det finns andra som tyckte att det var jättekul.

Fritt val

Enligt Mia Gerdin är det fritt fram för lyssnarna att önska vad som helst, så länge det inte handlar om hets mot folkgrupp eller förtal. Den gamla dödskallemärkningen av skivor på Sveriges Radio är borta, i stället står principer om konstnärlig frihet och yttrandefrihet i centrum.

- Ska man ha en liberal inställning till yttrandefriheten så får man ta en del sådana här händelser, menar Gerdin, som också säger att det inte är programredaktionens uppgift att agera smakdomare.

Men ''Epatraktorn'' bedömdes ändå som så grov att hon valde att tona den innan den var slutspelad.

”Låten finns i två varianter”

- Jag visste ju att Eddie Meduza ofta har med fula ord. Men just den här låten finns i två varianter och vi trodde att vi spelade den ''snällare'', men så var det inte, säger hon.

Programledaren Lasse Swahn kommenterade inte låten på något sätt när den hade tonats. Enligt Mia Gerdin gjorde en nyhetssändning att det först inte fanns tid för det, och när styrkan i lyssnarreaktionerna började visa sig kändes det för sent att gå in med en kommentar.

Peter Palmkvist/TT ( )