Snöstormar lamslår USA:s nordöstra kust

Dödsoffer i laviner och stormar i Sydeuropa

NYHETER

NEW YORK/MADRID/ROM

De häftiga vinterstormar med hårda vindar, rekordmycket snö och svåra isbildningar som härjat i USA och Kanada under veckan drog på lördagen österut och nådde USA:s ostkust.

I Spanien befaras stormar och oväder ha krävt tre människoliv. Under dagen omkom också två bergsbestigare i samband med laviner i italienska Alperna.

Foto: AP
På väg över Brooklyn Bridge till Manhattan i New York tvingades denne joggare pulsa i snön.

I Amposta sydväster om Barcelona saknades en brittisk roddare. Han befarades ha drunknat under träning i floden Ebro.

I Empuria-brava nordost om Barcelona sveptes en brittisk fallskärmshoppare iväg av stormen och dödades vid nedslaget i staden. Och i Madrid dödades en 79-årig kvinna när föremål rasade ner från en byggnadsställning.

De båda bergsbestigarna i Italien sveptes med av laviner i alpområdet nära österrikiska gränsen.

Flygplatserna i flera storstadsregioner i nordöstra USA stängdes och trafiken stod stilla inför nyårshelgen.

De kraftiga ''tvillingstormarna'' var väntade och varningar hade utfärdats. Ändå överraskades befolkningen i storstadsregionerna av snöstormarnas kraft och omfattning.

Halv miljon utan el

Bakom sig lämnade ovädren flera krisområden, där de illa förberedda delstaterna Arkansas, Oklahoma, Texas och New Mexico drabbats värst.

Drygt en halv miljon hushåll var utan elektricitet och omfattningen på skadorna efter stormarna var fortfarande på lördagen svåra att beräkna.

Samtidigt slog de två stormområdena till mot Atlantkusten och drabbade storstadsregionerna i New York, New Jersey samt Philadelphia och Washington DC tidigt på lördagsmorgonen. Stormarna fortsatte senare på lördagen mot Boston och delstaten Massachusetts.

Mycket snö

Uppemot 40 centimeter snö väntades på ett par timmar i det rasande ovädret som minskade sikten och tvingade folk att stanna hemma.

New Yorks borgmästare Rudolph Giuliani manade till lugn på lördagen. Han konstaterade att stadens olika myndigheter samarbetar så att New York inte ska lamslås helt.

Men samtidigt uppgav borgmästaren att samtliga flygplatser stängts, trots att nyårshelgen är en stor reshelg.

- Låt oss istället njuta av hur vacker vår stad är klädd i snö, sade Giuliani som dock lovade att nyårsfirandet i New York ska genomföras trots stormen.

Varnar för vågor

I New Jersey uppmanades invånarna att inte lämna sina hem ifall de inte har fyrhjulsdrivna bilar.

De kraftiga stormvindarna hotade också att erodera Atlantkusten och orsaka översvämningar som brukar få omfattande konsekvenser. Meteorologerna varnade för upp till sju meter höga vågor och vindhastigheter uppemot 90 km i timmen utmed kusten.

TT-DPA ( )