Kvävd till döds i bagageluckan

Dog när han skulle smugglas in i Sverige

NYHETER

Två bosnier lämnade en död man på sjukhuset i Malmö.

De påstod att de hittat honom på gatan.

Han kvävdes i själva verket i bagageluckan på en bil när han smugglades till Sverige, tror polisen.

Drömmen om ett nytt och bättre liv i väst har av allt att döma lett till ännu ett tragiskt dödsfall.

Två män från Bosnien kom den 23 december in på kirurgakuten på Malmö allmänna sjukhus, MAS, med en död man i 20-årsåldern som de sa att de hittat på en gata tidigare på dagen.

Männen ville dock inte gå in närmare på omständigheterna kring sitt makabra fynd i samtal med personal på sjukhus. De var än mindre intresserade av att berätta vad de hette.

Gick själva till polisen

Polisen larmades och en obduktion som gjordes den 27:e visade att mannen dött av kvävning.

Ungefär samtidigt klev männen in på en polisstation i Malmö och berättade att det var de som lämnat in den döde på sjukhuset.

Polisen, som vid det här laget hade identifierat mannen som en bosnier i 20-årsåldern, kunde konstatera att de var kusiner till honom.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tror polisen att mannen dog i en utdragen och plågsam kvävningsolycka i bagageluckan på en bil under ett smugglingsförsök till Sverige.

Han plockades troligen upp i Tyskland, på sjukhuset hittades tyska D-mark i en av hans fickor.

Det är oklart vad männen sagt i förhör, men enligt Erik Jeppson, länsvakthavande på polisen i Malmö, är de inte misstänkta för något brott just nu.

Fallen utreds - och avvisas

Antalet bosnier som sökt asyl i Sverige har ökat kraftigt det senaste halvåret. Orsak: ett rykte som säger att det är lätt att komma in i Sverige och få jobb här.

Ungefär 90 procent av dessa flyktingar kommer till Skåne. De hamnar på flyktingförläggningar och utreds bara för att sedan avvisas.

Att flyktingar dör under smugglingsförsök är inte ovanligt. Den hittills största tragedin inträffade i våras då 58 döda kineser hittades i en lastbil som skulle in i England. De kvävdes till döds.

4 000 asylsökande kom hit i år

Oísin Cantwell