Nu trivs gamle Louie som fisken i vattnet

NYHETER

GÖTEBORG

Hummer är för många ett självklart inslag på menyn en nyårsafton.

Men gammelhummern Louie, 82, får leva. Han firar nyår på Sjöfartsmuseets akvarium i Göteborg.

- Hummer är fantastiskt. Både som art och som mat, säger Svenska Hummerakademiens ordförande Herbert Lundström.

Foto: PETER WIDING
SEJ MEJ - VEM ÄR DU? Gammelhummern Louie tar det lugnt i akvariet efter äventyret där han var nära att sluta som föda. En av hans nya grannar, en gråsej, passar på att ta sig en tjuvtitt.

Louie lockade många besökare till Sjöfartsmuseet i går. Särskilt barnen var intresserade av gammelhummern som räddades i sista sekunden.

- Stooor humla, säger Sofie Aidemark, 2, som först insisterade på att hummern var en haj.

Ingen lyckad konversation

Gamle Louie låg stilla på botten och betraktade sina nya grannar. Några gråsejar, en spätta och annan västkustfisk. En betydligt mindre artfrände gjorde några försök till konversation utan att lyckas.

Den gamle slickar fortfarande såren efter sitt ansträngande äventyr som var nära att sluta på ett serveringsfat i Stockholm.

"Det mesta äts till nyår"

I dag firar Louie nyår med livet i behåll. Stillsamt. På ett stängt museum.

Medan tusentals artfränder slukas till champagnen runt om i Sverige.

Det finns inga exakta siffror. Men varje år fiskas uppskattningsvis två hundra ton hummer på västkusten. Och lika mycket levande amerikansk hummer importeras.

- Det mesta äts ju nu till nyår, säger skaldjursexperten Mats Ulmestrand på Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil i Bohuslän.

Men Louie skulle han inte vilja sätta tänderna i.

"Är träig i smaken"

- Nej, en hummer i den storleken är sannolikt träig i smaken. Marknaden efterfrågar mest humrar mellan ett halvt och ett kilo, säger Mats Ulmestrand.

På Svenska Hummerakademien gläds man åt att Louie placerats i akvarium.

- Det tycks ju vara ett praktexemplar. Vi på akademien studerar ju hummer ur alla aspekter. Både som mat och som art, säger akademiens ordförande Herbert Lundström.

Det råder ingen tvekan om vad han ställer fram på middagsbordet en nyårsafton.

- Egenfångad hummer så klart.

Peter Björneblad