Tusentals utan ström i mer än två dygn

NYHETER

Tusentals hushåll i södra och mellersta Sverige var på söndagskvällen utan ström. Många hade då haft elavbrott i över två dygn.

När ett område lagats tillkom snart nya.

Men flyget och tågen klarade sig bra

SMHI spådde uppehåll och kyla i stora delar av landet under natten.

Orsaken till problemen är tung blötsnö som föll natten till lördagen och på söndagen över Götaland och Svealand. Träd böjs och slår ut lokala och regionala elledningar. Nästan enbart landsbygden har drabbats.

- Många av de först drabbade är ännu strömlösa, främst i Dalsland. En del har dock haft tillbaka strömmen en tid och förlorat den igen, sade Teddy Palm, på Vattenfalls pressjour till TT.

På söndagskvällen var omkring 16 000 av Vattenfalls abonnenter utan el. I Bohuslän och Dalsland var 2 900 hushåll drabbade och i östra Västergötland 3 500. Särskilt hårt ansatt var Bollebygd.

Vattenfall Östnät hade 700 strömlösa kunder, främst kring Motala, Finspång och Vingåker. Läget var dock allvarligare tidigare under söndagen.

Nya problem

Men under eftermiddagen fick i stället Vattenfalls Sveanät stora problem längs Sörmlands- och Upplandskusterna. Närmare 9 000 abonnenter stod utan el.

- Vi har väldigt mycket landsbygdsnät och utsätts därför hårt. Men många på landsbygden vet förhoppningsvis att sådant här kan hända och har möjlighet att gardera sig med uppvärmning och annat, sade Palm.

Vattenfall vågade inte utlova när strömmen kunde vara åter.

Också i Östergötland hade hushåll varit utan el i två dygn. Räddningstjänsten öppnade lokaler åt dem som behövde värma sig. Skolan i Godegård, norr om Motala, var öppen för värme, matlagning och duschar.

För Birka Energi förbättrades läget i Tivedenområdet. Men under dagen tillkom 400 nya strömlösa hushåll i värmländska Koppom, utanför Arvika.

- Vi har folk ute i skogen och röjer. Förhoppningsvis är vi klara under kvällen, sade Cecilia Hjärthag, driftingenjör på Birka nät i Karlstad.

Birka nät i Kungsbacka hade 160 strömlösa hushåll kring Tranås och 65 i Munkedal. Elavbrotten på Orust och i Tanumshede avhjälptes dock.

Kallt och mer snö

SAS rapporterade generella förseningar på 10 minuter i flygtrafiken.

- Det beror på avisning av flygplan och på snöröjning av banorna. Vi har alltid väldigt låg trafik på nyårsafton. Därför klarar vi oss bra, sade Bertil Ternert, informationschef SAS Sverige.

SJ hade måttliga förseningar och inga inställda tåg.

Enligt SMHI skulle snöfallet över Gotland och norra Svealandskusten upphöra under kvällen. Natten skulle bli klar och kall i stora delar av landet.

- Men sent på nyårsdagskvällen drar ett stort snösystem in från väster. Då kan det bli fortsatta besvärligheter, sade Åsa Bodén, jourhavande meteorolog.

Tomas Bengtsson/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM