En puss för det nya året

I natt blev himlen ett inferno av färg över hela landet

NYHETER

Det nya året välkomnades med magnifika fyrverkerier över hela landet.

I Stockholm lockade skådespelet hundratusentals människor.

- Det bästa var det stora eldklotet som flammade upp, säger Hasse Olsson, 35.

Foto: LARS G PERSSON
TUNGKYSS I TRELLEBORG Anette och Norbert Vorbau firade in det nya året i kärlekens tecken på Gryningsvägen i Trelleborg. Väder: uppehåll, -4 grader.

Åtta ton fyrverkeripjäser lyste upp Stockholmshimlen. Sveriges i särklass största fyrverkeri drog, enligt polisen, cirka 250 000 personer till Slussen, Skeppsbron och Kastellholmen.

Mediemogulen Jan Stenbeck, som stod för kalaset, och åskådarna fick se flera magnifika effekter, bland annat ett 600 meter långt vattenfall av fyrverkerier, löpande på en vajer från Stadsgården till Nationalmuseum. Guinness rekordbok hade representanter på plats som noterade världsrekordet.

Kaos uppstod vid Slussen under och efter fyrverkeriet. Människor höll på att trampas ned i trängseln och till slut tvingades polisen stänga Slussens tunnelbanestation.

Flera personer misshandlades, svimmade eller drabbades av sjukdomsfall. En kvinna drabbades av andningsstillestånd, en man fick hjärtbesvär och en kvinna fick ett astmaanfall.

Nyårsfirandet var annars lugnt i hela Sverige. I de flesta städer betraktade polisen situationen som lugnare än en vanlig helgkväll. Ulla-Lene Österholm

Hans Österman, Ulla-Lene Österholm