Lugn, snart går det att bota träkepsen

Forskare har hittat ämnena som får dig att må pyton i dag

NYHETER

TOKYO

Baksmällan är snart borta.

För gott, förhoppningsvis.

Amerikanska forskare har nu hittat ämnena som gör att vi mår som vi gör dagen efter.

Och då är botemedlet kanske inte långt borta.

Foto: LARS ROSENGREN
SUGEN PÅ RÅA UGGLEÅGG? Det finns många sätt att hålla huvudvärken stången en dag som denna. Man kan dricka massor med vatten, sportdryck eller örttéer. Väl i magstarkaste laget är nog Pilus den äldres huskur: ät råa uggleägg.

Det är inte alkoholen i sig, etanolen, som är boven. Det är andra organiska kemikalier, congener, som till exempel metanol och aceton, som bär den största skulden till baksmällan.

Och ju mer congener i drycken, desto svårare baksmälla dagen efter. Dyr konjak och fin likör skapar mer congener än vodka och renat och gör "dagen efter" värre.

Upptäckten, som redovisas i den amerikanska läkartidskriften "The Annals of Internal Medicine", kan

leda till effektiva medel för att helt förhindra baksmällor.

Kostar miljoner i missat arbete

Enbart i USA beräknas bakfyllorna kosta 148 000 miljoner dollar varje år i missat arbete och usel prestationsförmåga.

- Läkemedelsindustrin kan göra enorma vinster här, säger doktor Michael Shlipak, som underkänner alla preparat som redan finns på marknaden som vetenskapligt otestade.

En drog som kan antingen förhindra uppkomsten av denna skärseld eller behandla symptomen snabbt och effektivt innebär naturligtvis stora besparingar för näringsliv och samhälle.

Den nya forskningen tar ett långt steg bortom den välkända uttorkning av kroppen som påskyndar alla symptom och förvärrar obehaget.

De mest spännande rönen har gjorts av den kanadensiska biokemisten Manuela Neuman, som funnit att cytokiner - små molekyler som signalerar inflammationer och bekämpar främmande inkräktare likt influensavirus - också reagerar på congenerna.

Hoppas få fram ett säkert botemedel

- Det är de som gör influensan så plågsam och får baksmällan att kännas nästan lika hemsk med svårt illamående, huvudvärk, muskelsmärtor och svaghet, säger hon. Ju mer färg och smaker en spritsort har desto mer potens har "dagen efter".

Genom att identifiera congenerna hoppas forskarna nu på att få fram ett säkert medel mot bakfyllor.

Provrörsförsök har redan visat att en kinesisk örtdrog - vilken behåller man för sig själva - skyddar cellerna i levern från skada. Också aminosyran L-glutamin visar löften.

Men frågan är om ett botemedel mot bakfyllan hjälper - eller stjälper.

Risken finns att vi kanske dricker mer om vi inte riskerar att må dåligt dagen efter.

Och det är ju inte meningen.

Grädde eller het löksoppa - här är fler kurer mot baksmälla

Bo Gunnarsson