I dag är alla tre mördade

Judisk terrorledare och hans fru sköts i bakhåll

1 av 3 | Foto: AP
FAR, SON OCH SONHUSTRU Bröllopsbilden visar Talia och Benjamin Kahane och den senares far, den extremistiske rabbinen Meir Kahane. Han mördades i New York kort senare. I går sköts sonen och sonhustrun till döds på Västbanken.
NYHETER

För lite mer än tio år sedan log de mot kameran.

Nu är alla tre döda.

I går sköts den israeliska extremistledaren Benjamin Kahane och hans hustru ihjäl - för tio år sedan mördades hans far, rabbinen Meir Kahane.

Benjamin Kahane, 34, och hans familj besköts med automatvapen när de i bil passerade en arabisk by på Västbanken i går.

Ett stort antal skott träffade bilen. Kahane och hans fru Talia, 31, avled av skottskadorna. Två av de tre barnen som färdades i bilen uppges vara livshotande skadade.

Uppmanade till terrordåd

Benjamin Kahane var son till den extremistiske rabbinen Meir Kahane, som mördades i New York för tio år sedan. Meir Kahane ville kasta ut alla araber ur landet och göra Israel till en rent religiös stat.

Den nu mördade Benjamin Kahane företrädde den rasistiska terrororganisation "Kahane lever" som vill att alla palestinier ska jagas bort från de ockuperade områdena.

Kahane uppmanade sina anhängare att spränga arabiska bosättningar. En av anhängarna var Baruch Goldstein som låg bakom massakern i Hebron 1994 då 30 människor sköts ihjäl.

Efter attentatet i går utbröt oroligheter i Jerusalem.

Svensk skadad i upplopp

Svensken Martin von Krogh, frilansfotograf, knivhöggs i ena benet i samband med oroligheterna.

- Vi skulle ta bilder av en grupp judiska fundamentalister som gått till attack mot ett snabbköp när de plötsligt började hoppa på fotograferna, säger han.

Martin von Krogh lyckades själv ta sig undan folksamlingen och lägga förband om sin skada.

Senare i går kväll sköts generaldirektören för det palestinska hälsovårdsdepartementet, Thabet Thabet, till döds utanför sitt hem i den palestinska staden Tulkarem.

Thabet var lokal ledare för Yasser Arafats organisation Fatah.

Fredrik Rundkvist