Fortsatt strömlöst för tiotusentals hushåll

Reparationsarbetet går långsamt

NYHETER

Omkring 14 000 hushåll i södra och mellersta Sverige var på nyårsdagen fortfarande utan ström på grund av snövädret.

Vattenfall Västnät var mycket pessimistiska i bedömningen av det följande dygnet.

Den tunga, blöta snön gör att nya träd faller över ledningarna. Trots full bemanning ökade antalet kunder utan ström.

Flera tusen abonnenter skulle troligen få ytterligare en natt utan elektricitet, var Vattenfall Västnäts bedömningen på måndagen. Vid middagstid var sammanlagt cirka 10 000 kunder utan ström i Bohuslän, Dalsland och östra Västergötland.

Reparationsarbetet går långsamt och sker under svåra förhållanden. På en del håll kan det vara mycket fel, en sträcka i Alingsåstrakten hade exempelvis 300 nedfallna träd på två kilometer ledning.

Förvärrat läge

I Bohuslän- Dalsland var 4 700 kunder utan ström, av dem var 1 700 nytillkomna. Läget hade förvärrats framför allt i Uddevallaområdet, Sjuntorp/Lilla Edet, Vänersborgs kommun och Färgelanda. Bland annat var drygt 1 700 i Uddevalla utan ström, liksom 700 i Vänersborg.

I Sjuhärad och Skaraborg var felen koncentrerade till bland annat Alingsås som hade 700 kunder utan ström, Bollebygd 600, Borås 1 600 och Vårgårda 1 400. Totalt var det 5 200 strömlösa varav 1 500 nytillkomna.

På nyårsdagen var bedömningen att cirka 3 000 skulle vara utan ström natten till tisdagen i Sjuhäradsbygden och lika många i Bohuslän-Dalsland.

För Vattenfall Sveanäts del var på måndagseftermiddagen omkring 3 700 kunder utan ström, vilket var en minskning sedan morgonen. Det var 1 900 i Norduppland, 900 i Roslagen, 800 i Knivstaområdet och ett hundratal i Haninge-Tyresö-Värmdö.

Förtvivlade kunderVattenfall Östnät hade 350 kunder utan ström, de flesta i områdena kring Vingåker, Finspång och Motala.

Vad får ni för reaktioner från era kunder?

- Det är många som ringer och är ledsna och förtvivlade. De som bor på landet har ju en viss förberedelse för att strömmen kan gå, men för dem som har åkt till sin sommarstuga för att fira nyår är situationen svår, sade Teddy Palm på Vattenfalls pressjour.

Birka Energi hade på måndagseftermiddagen några hundra strömlösa abonnenter - omkring 270 i Strömstadsdistriktet och ett 50-tal på Orust-Tjörn. I Mariestad- och Laxåområdena var det omkring 200. Birka räknade med att alla skulle få tillbaka strömmen under måndagen.

Bengt Nordin/TT ( )