Konsttjuvarna kräver miljoner för bytet

NYHETER

En vecka efter konstkuppen på Nationalmuseum kontaktades Stockholmspolisen av konsttjuvarna. De ville diskutera att sälja tillbaka den stulna konsten.

Vad det betyder vill polisen inte spekulera i.

- Mönstet tycks upprepa sig. Det är inte helt ovanligt, det har hänt förut att konsttjuvar försöker förhandla med staten, säger polisöverintendent Leif Jennekvist till Aftonbladets nätupplaga.

Stockholmspolisen kontaktades redan en vecka efter den fräcka kuppen mot Nationalmuseum av "tavelrånarna". Via en mellanhand kräver de flera miljoner kronor i utbyte mot de tre stulna konstverken av Renoir och Rembrandt.

– Hur de kontaktade oss kan jag inte avslöja eftersom vi vill ha det förloppet för oss själva i utredningsarbetet men det stämmer att de vill sälja konsten till oss, det vill säga staten, säger Leif Jennekvist.

Enligt honom fanns det bara ett rimligt svar.

- Vi förhandlar inte, det är inte vår uppgift, säger Leif Jennekvist.

Inte lättare ringa in rånarna

Han vill inte spekulera i varför tjuvarna ville sälja tillbaka konsten men förnekar att kontakten med rånarna har underlättat polisarbetet.

- Det har inte blivit lättare att ringa in gärningsmännen i och med detta, säger Leif Jennekvist.

Polisen analyserar nu resultatet av den tekniska undersökningen och har en del kompletterande förhör med vittnen.

Har utredningen gått framåt?

- Ja, det tycker jag definitivt Vi vet inte mer om gärningsmännen nu men bilden av brottet och scenariot och brottet börjar klarna, säger Leif Jennekvist.

Han bedömer att konsten finns kvar i landet.

Polisen: Vi förhandlar inte

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM