40 skadade i bilbomb i Israel

Flera dödsoffer på Västbanken under nyåret

NYHETER

JERUSALEM

En bilbomb exploderade på nyårsdagen i den israeliska staden Netanya.

Minst 40 människor skadades vid explosionerna, varav minst en allvarligt, sade sjukvårdskällor kort efteråt.

Foto: AP
Minst 40 personer skadades vid ett bombdåd i den israeliska staden Netanya.

Ytterligare fyra palestinska dödsoffer på Västbanken inledde det nya året i Mellanöstern.

Senare skadades minst 40 personer, varav en livshotande, vid ett bombdåd i den israeliska staden Netanya.

Vittnen sade sig ha hört tre eller fyra explosioner när bilbomben exploderade på nyårsdagens kväll i Netanya, norr om Tel Aviv.

Premiärminister Ehud Barak snabbinkallade det så kallade säkerhetskabinettet, en grupp ministrar på nyckelposter, samt ÖB Shaul Mofaz och chefen för säkerhetstjänsten Shin Beth, Avi Dichter. På kvällen stängde Israel palestiniernas flygplats i Gaza, en åtgärd för kollektiv bestraffning som Israel brukar ta till när palestinier utfört våldsdåd.

Det var på kvällen inte känt vem, eller vilken organisation, som utfört attentatet.

I det senaste bombdådet, mot en buss i Tel Aviv den 28 december, skadades 14 människor.

Fyra döda

Läget var redan spänt efter de attentat som utväxlades i söndags: Först sköt palestinier ihjäl sonen till den extremistiske rabbinen Meir Kahane, Binyamin Kahane, och dennes fru. Sedan mördades en känd palestinier, chef för tillsynsenheten i den palestinska socialstyrelsen, sannolikt av en israelisk elitstyrka.

Tiotusentals palestinier samlades på nyårsdagen i Tulkarm för begravningen och för att högtidlighålla 36-årsdagen av motståndsrörelsen Fatahs tillblivelse. I ett uttalande varnade Fatah för att man kommer att utkräva hämnd för dådet.

Under nyårsnatten dödades två palestinska poliser av israeliska soldater i Tulkarm.

En tolvårig pojke dödades sedan vid en skola i Hebron, där han hamnat i en skottväxling mellan palestinier och israeliska soldater.

En fjärde palestinier dödades i byn Hizma nära Jerusalem, ihjälskjuten från en passerande bil. Enligt sjukhuskällor var förövarna troligen judiska bosättare.

Kräver svar

Även i Nablus demonstrerade Fatah-anhängare i protest. De brände en israelisk flagga och avlossade skott i luften för att högtidlighålla årsdagen av den ''palestinska revolutionen''.

Men samtidigt ökade trycket från USA, Egypten och Europa (genom EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana) att nå uppslutning kring det amerikanska förslaget till fredsplan.

Palestiniernas ledare Arafat sade att han väntade ett svar från president Bill Clinton med de klarläggande kring den amerikanska fredsplanen som han begärt. Svaret kan bli avgörande för om Clintons förhoppningar om att åstadkomma ett avtal mellan palestinierna och Israel innan han lämnar Vita huset den 20 januari ska kunna bli verklighet.

Arafat möter president Clinton

Trots att det nya året i Mellanöstern inleddes med ytterligare våldsdåd och dödsoffer blev det sent på måndagskvällen klart att den palestinske ledaren Yasser Arafat skulle resa till USA för att med president Bill Clinton diskutera den amerikanska fredsplanen.

TT-Reuters ( )