”Han tände på huset med flit”

Förståndshandikappad stäms på 700 000 kronor – av försäkringsbolaget

NYHETER

En förståndshandikappad pojke stäms på 700 000 kr för grov oaktsamhet av försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Bolaget anser att pojken, då tolv år - men med en fyraårings intellekt - tände eld på huset med flit.

Nu ska Högsta domstolen avgöra fallet.

För nio år sedan lekte pojken med tändstickor i ett avlastningshem på en mindre ort i Mellansverige. Hans vårdare gick ner i husets undervåning - när han kom upp igen brann det för fullt.

Var försäkrad hos två olika bolag

Hela övervåningen blev utbränd.

Men det är inte det det handlar om, egentligen - utan juridiska spetsfundigheter försäkringsbolagen emellan.

Villan var försäkrad hos Trygg Hansa. Pojken hade en hemförsäkring och en ansvarsförsäkring, en så kallad drulleförsäkring, hos Folksam. Enligt ansvarsförsäkringen skulle skada mot person eller sak ersättas, även om den orsakats av person under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Att ärendet nu har gått ända upp till Högsta domstolen beror på att de båda försäkringsbolagen har olika syn på hur den då tolvårige förståndshandikappade pojken - på en fyraårings intellektuella nivå - ska bedömas.

"Ska betraktas som vuxen"

Trygg Hansa anser att pojken ska betraktas som en vuxen. I samma stund som han tände tändstickorna skulle han vara medveten om att huset kunde bli övertänt och att det handlade om grov oaktsamhet.

Och då skulle försäkringsbolaget Trygg Hansa, som tvingats betala vårdaren för villabranden, få tillbaka pengar för vållandet och oaktsamheten av Folksam, enligt ett avtal bolagen emellan.

Folksam anser inte att man kan begära att ett förståndshandikappat barn på en fyraårings nivå ska förstå konsekvensen av ett handlande. Man måste ta hänsyn till det enskilda fallet.

Nu kan inte Trygg Hansa stämma Folksam. Däremot kan de stämma pojken, nu 21 år, att betala skadestånd på 700 000 kronor för grov oaktsamhet.

Pengar som i så fall Folksam får stå för.

Behöver inte betala någonting

Den förståndshandikappade pojken är egentligen bara inblandad till namnet. Han behöver inte ens delta i rättegången.

Han behöver inte punga ut med ett öre. Och inte betala en krona i rättegångskostnader. Det står försäkringsbolagen för.

Anita Hansson