Över 60 000 hushåll utan ström

Nu vill näringsministern utreda elförsörjningen

NYHETER

Tiotusentals svenska hushåll är utan ström och många har varit det i flera dygn. Samtidigt är minst 5 000 abonnenter utan telefonförbindelse. SMHI lovar dock bättre väder och de flesta problem i tågtrafiken på grund av blötsnön är avklarade.

Nu griper också de näringsminister Björn Rosengren in för att hjälpa till i sviterna av snöovädret.

Det är ''inte tillfredsställande'' att människor drabbas av flera dagars elavbrott på grund av vinteroväder, anser han. Han tillsätter en utredning som ska se över vad som kan göras.

Samtidigt som SMHI i Norrköping förutspår att snöfallet drar upp över Norrlandskusten och södra delarna av landet mest får uppehåll arbetar elbolagen frenetiskt med att röja undan träd som fallit över elledningarna. Av Vattenfalls kunder saknar fortfarande på tisdagskvällen 50 000 ström.

”Det går inte fort”

- Det ser lite ljusare ut men det går inte fort. Vi har till exempel inte kunnat utnyttja helikopter eftersom vädret varit för dåligt, säger Crister Jegréus, informationsansvarig för Vattenfalls nätverksamhet.

I västra Sverige är det cirka 25 000 hushåll som saknar ström. I norra Östergötland och södra Södermanland är militära förband insatta för att kontrollera kraftledningar.

- Vädret är naturligtvis helt avgörande för hur fort vi kan åtgärda felen men realistiskt sett kommer det att ta några dygn.

Det är möjligt för de som blivit strömlösa att kräva ersättning av Vattenfall. Vid ekonomisk förlust betalas skadestånd ut.

- Jag kan inte säga något generellt om vilka som kan få ersättning utan vi får titta på de krav som kommer in och göra en bedömning, förklarar Crister Jegréus.

Även Birka har problem

Birka Energi har också stora problem med nedfallna träd och brustna elledningar och på tisdagskvällen är cirka 10 000 hushåll utan ström. Bland deras abonnenter är de i Småland, Skaraborg och Värmland mest drabbade.

Inom Sydkrafts område var uppåt 4 000 abonnenter utan ström på eftermiddagen men på kvällen var den siffran nere i 700.

- Det är fortfarande området kring Älmhult som är mest drabbat men i Skåne finns inga strömlösa längre och vi räknar med och hoppas att även de 700 snart ska ha ström igen, säger Thomas Thorkelsson, nätmarknadsansvarig för Sydkraft Syd.

Utslagna telefoner

Snöandet slår också ut telefoner. Fler än 5 000 av Telias kunder var utan telefon i södra och västra Sverige på tisdagskvällen. Värst var situationen i Västergötland, Dalsland och Bohuslän.

- Det är främst skogs- och landsbygd som drabbats. Där har vi luftledningar, säger Hans G Larsson, presschef för Telia Nära. Det är inga problem i storstäderna.

Hans G Larsson kan inte säga när telefonerna kommer att fungera igen.

- Det kommer att ta åtminstone veckan ut. Det är många småfel som tar tid att ordna upp.

Under tisdagen drabbades även tågtrafiken av problem på grund av nedfallande träd. Det mesta var åtgärdat till eftermiddagen. En av de återstående sträckorna att ordna upp var Hallsberg-Mjölby. Sent på tisdagskvällen skulle dock även denna sträcka vara framkomlig.

Få trafikolyckor har inrapporterats på grund av vädersituationen. Enda riktigt allvarliga olyckan rapporteras från Luleå där en man i personbil dog sedan han kolliderat med en lastbil.

Vägverket varnar: Kör försiktigt

Det kraftiga snöandet har gjort väglaget osäkert på många håll i landet.

Vägverket manar till försiktighet för att undvika olyckor

- Kör långsamt och ha vinterdäck på bilen så klarar du dig undan problem, säger Vägverkets presschef Thomas Andersson.

Leif Petersen TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM