Terese riskerar att mista synen

Överfölls av folkmassan när hon skulle skjutsa sin kamrat till sjukhus

NYHETER

Trängseln på Skeppsbron på nyårsafton kan ha kostat henne synen på vänsterögat.

När Terese Kihlblom skulle köra sin svårt sjuka kamrat till sjukhus blev folk upprörda. De slog sönder bilen och misshandlade Terese.

- Först fick jag en smäll på ögat, sen slog någon mig i nacken och allt blev mörkt.

Foto: KLARA TOVHULT
SKRÄCKFÄRD PÅ NYÅRSAFTON Terese Kihlblom, till höger, har tillfälligt flyttat in hos sin väninna Marie Linder för att få hjälp med Casper, tre månader. Hon har ont i nacken och kan endast urskilja ljus och mörker med vänsterögat. Hon vet inte om hon återfår synen. Och hon är fortfarande skakad över hur folkmassan på Skeppsbron misshandlade och hindrade henne när hon försökte hjälpa sin kompis till sjukhus.

Terese Kihlblom hade just parkerat bilen i närheten av Tullhus 2 när hennes kompis plötsligt fick svårt att andas.

I panik satte sig Terese i bilen och började köra mot Södersjukhuset.

- Jag fattade ganska snart att det skulle vara omöjligt att köra bilen genom folkhavet, så jag ringde efter en ambulans. Jag tänkte att de kanske skulle kunna ta sig fram fortare.

Men på SOS kunde man bara konstatera att det var omöjligt att få ut en bil i trängseln, i stället rådde man Terese att fortsätta köra samtidigt som man kopplade ihop henne med en sjukvårdare.

Fick ett hårt slag och svimmade

- Jag körde bilen samtidigt som jag pratade med sjukvårdaren. Min kompis blev sämre och sämre. Jag skrek ut genom rutan till folk att vi var på väg till sjukhuset, men i stället för att flytta på sig klättrade de på bilen och sprutade champagne på oss. Någon bröt av antennen och en annan försökte åka rutschkana på bilen.

Så small det plötsligt till. En man slog Terese över vänstra kinden så hårt att hon föll över passagerarsätet. När hon satt sig upp fick hon en ny smäll av en annan man, sedan svimmade hon.

När hon kvicknade till fortsatte hon att köra bilen fram till den tillfälliga sjukstationen vid Slussen.

Men ambulanserna var instängda i folkhavet och ambulanssjukvårdaren Patrik Westerlund tvingades i stället att ta över ratten i kvinnornas bil.

Kollegan i ambulansen fick komma efter.

- Jag hade inget annat val. Polisen som skulle eskortera ambulansen fick bildörren insparkad och kunde inte gå ur bilen. Medelålders människor slog på ambulansen och skrek åt oss. Det var vidrigt, säger Patrik Westerlund.

Kan bli blind på ena ögat

Terese Kihlbloms kompis lades in för observation över natten och mår i dag bra. Men för Terese själv kan det bli värre. I värsta fall blir hon blind på ena ögat.

Att de trots allt kom fram till sjukhuset har de en okänd man att tacka för.

- Han sprang framför bilen och fick folk att flytta på sig. Utan honom hade vi aldrig hunnit i tid.

Klara Tovhult