Konsttjuvarna kräver 30 miljoner

NYHETER

Konsttjuvarna som slog till mot Nationalmuseum begär tio miljoner för var och en av de tre stulna tavlorna.

Får de inte pengarna kan de vara beredda att förstöra konstverken.

Det finns risk för att tjuvarna förstör Rembrandts "Självporträtt" och de båda andra stulna målningarna om de inte får de begärda miljonerna.

Dessa uppgifter som lämnats till Aftonbladet bedöms av polisen som mycket intressanta.

Länskriminalens chef Leif Jennekvist har varit i kontakt med en mellanhand som för tjuvarnas räkning erbjudit polisen att köpa tillbaka tavlorna. Prislappen har polisen inte offentliggjort, inte annat än att det handlar om belopp i mångmiljonklassen.

Tänker inte betala

Men Jennekvist har både till mellanhanden och i massmedia på ett mycket tydligt sätt sagt att polisen inte tänker betala en krona för tavlorna.

Enligt vad Aftonbladet erfar har tjuvarna krävt tio miljoner - per tavla. Vår källa säger att en advokat har varit anlitad för att sköta vissa kontakter åt tjuvarna.

- Jag vill varken bekräfta eller dementera de här uppgifterna säger Leif Jennekvist.

Desperata

Det förekommer även uppgifter om att tjuvarna hotar att förstöra tavlorna om inte pengarna betalas ut före ett visst datum.

Polisens tuffa linje att inte betala något får utredare med insyn i fallet att tro att tjuvarna kan vara så desperata att de nu måste ta till hot om att förstöra konsten för att få pengar.

Oisín Cantwell, Anders Johansson