Utan ström – i fem dygn

Hans och Lena: Hur illa får Vattenfall behandla kunderna?

1 av 2 | Foto: Kai Rehn
HUTTRAR I KYLAN Hans Broström och Lena Andersson huttrar under filten. De har väntat på el i över hundra timmar och är nu ordentligt arga. "Det satsas miljarder på bredband och mobilnät, men hur skulle det vara om man först krävde att kraftbolag sköter sitt jobb", säger de.
NYHETER

BOLLEBYGD

Ett par stearinljus flämtar på soffbordet. Samboparet Lena Andersson, 39, och Hans Broström, 48, huttrar under en filt, trots fleecetröjor, halsduk och mössa.

I fem dygn har de levt utan ström och nu är de ordentligt uppretade:

– Åt helvete med bredband och mobilnät - se först till att hela Sverige får elektricitet.

Huset är inget fallfärdigt torp utan en modern villa på landsbygden.

Observera - ej glesbygd.

– Nej, verkligen inte, vi har tre mils bilväg till Göteborg, en mil till storflygplatsen Landvetter. Ändå har vi plötsligt backat tillbaka till 1800-talet, säger Lena.

– Precis som utvandrarna bär vi ved och vatten, vi kan inte duscha, tvätta eller använda toaletterna, vi kan inte laga mat, inte ens koka en kopp kaffe.

Fick ställa in nyårsfesten

I fredags blev det svart i hela byn, som ligger några kilometer utanför Bollebygds samhälle. Hans och Lena hade varit och handlat inför nyårshelgen.

Fest planerad på lördagskvällen. Intim middag och tevesoffan på nyårsafton. Släkten på nyårsdagen.

Allt fick ställas in. Andra natten var det tio minusgrader, kylan knakade i väggarna.

– Första dygnet går väl an, man tänder stearinljus och vaktar kaminen, men sedan" man blir så förbannad. Vi har väntat på el i över hundra timmar. Och ingen informerar eller ger besked. Hur illa får Vattenfall behandla sina kunder? Det här är inte första vintern när snön kommer plötsligt - för kraftbolaget.

Både Hans och Lena arbetar med data. Nu fnyser de åt prat om bredband åt alla och tredje generationens mobilnät.

– Herregud, där satsas miljarder, men hur skulle det vara om man först krävde att kraftbolagen sköter sitt jobb. Utan el fungerar ju ändå inte datorerna.

"Människor ringer och gråter"

Lenni Johansson, kommunchef i Bollebygd, där ett tusental hushåll saknat el i fem dygn, är lika upprörd.

– Människor ringer och gråter, barnfamiljer har nollgradigt i sina bostäder, mat i frysar måste slängas - situationen är skandalös. Från kommunens sida hjälper vi till så gott det går. Bland annat har vi öppnat församlingshemmen för familjer som måste lämna sina hus. Räddningstjänsten kör ut vatten till behövande, främst lantbrukare.

Hans och Lenas tips för att klara kylan:

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM