Cancerexpert åtalas för djurplågeri

Strålskadade djur fick självdö i sina burar

1 av 2 | Foto: SCANPIX
INJICERADE TUMÖRCELLER Cancerexperten injicerade tumörceller i möss. Sedan amputerade han svansarna och lät djuren självdö. Den 54-årige experten har erkänt brott. (Arkivbild.)
NYHETER

GÖTEBORG

En av Sveriges mest framstående cancerexperter åtalades i går för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Överläkaren injicerade tumörceller i djur, utförde amputationer på dem och lät dem sedan självdö.

Den 54-årige docenten och överläkaren är ansvarig för cancerforskningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han har länge forskat om bröst- och prostatacancer och är ansvarig för djurförsök som bedrivs på institutionen. Vid inspektion av hans arbete hittades döda djur i burar.

"Djuren har lidit mycket"

Docenten injicerade tumörceller i svansarna på friska möss. Efter injektionen amputerades svansen. Kvarvarande stump försågs med metallclips.

– Om någon form av smärtlindring har använts framgår inte, säger en stadsveterinär i ett skriftligt utlåtande.

Djurförsök ska godkännas av en djurförsöksetisk nämnd. Den tillstyrkte docentens ansökan 1997.

Åklagaren anser att docenten uppsåtligen eller av grov oaktsamhet har utsatt djuren för avsevärt lidande.

– Om försöket bedrivits på det sätt som det utfördes är det osannolikt att djurförsöksetiska nämnden godkänt försöket, säger dåvarande djurskyddsinspektören vid miljöförvaltningen i ett underlag för polisanmälan.

Förra året avslöjade miljöförvaltningen att djuren injicerades med tumörceller innan de strålbehandlades, amputerades och inte inspekterades på rätt sätt.

Djurplågeri, anser miljöförvaltningen.

– Jag kommer ihåg att vi reagerade för hur djuren såg ut, säger Heléne Duvgren. Som stadsveterinär skrev hon under polisanmälan mot docenten.

Inga möss avlivades

I sin ansökan skrev docenten att djuren skulle avlivas om de förväntades att dö inom ett par dygn, för att förkorta deras lidande.

Inga djur avlivades. Vid en omgång fick 48 möss tumörinjektioner och 45 av dem gick vidare i försöket. Samtliga fick självdö.

En personalanvisning på institutionen löd: "Djuren ska gå tills dom dör av strålskador."

– Det är tvärs emot vad som angavs i ansökan. Ser man skylten och hur djuren ser ut så strider det mot ansökan, säger Duvgren.

Docenten har erkänt brott. Han har valt att inte kommentera åtalet. I förhör säger han att han saknat full kontroll över försöket, på grund av annat arbete.

Walter Repo

ARTIKELN HANDLAR OM