14-årig flicka sov i häktet under julen

Rädda barnens ordförande upprörd

NYHETER

En 14-årig flicka fick tillbringa juldagsnatten på häktet i Uppsala.

Något som upprört Görel Thurdin, ordförande i Rädda Barnen.

- Barnkonventionen säger att barn inte ska sitta i fängelse eller häkte.

Det är Upsala Nya Tidning som idag berättar hur en 14-årig flicka låstes in på häktet i Uppsala under julhelgen.

Flickan var omhändertagen enligt Lagen om vård av unga, LUV, och skulle transporteras från södra Sverige till ett behandlingshem i norra Sverige.

Vid 17.30 på eftermiddagen kom transporten till Uppsala och fortsatte sedan vidare på morgonen därpå.

Personalen tveksam

Personalen vid häktet protesterade mot att flickan skulle låsas in på häktet under natten, men kördes över av jourhavande häktesansvarig.

Enligt Görel Thurdin är huvudregeln att barn inte ska sitta i häkten och hon är kritisk till hur transporten genomfördes.

- Det är viktigt att veta hur en sådan här transport genomförs. Socialtjänsten måste kontaktas och var flickan ska stanna över natten måste vara klart, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Och tillägger:

- Barnkonventionen säger att barn inte ska finnas i fängelser eller som i det här fallet i ett häkte.

Utreds

Enligt Kenneth Andersson, kriminalvårdsinspektör och häkteschef i Uppsala, kände man inte till att flickan var minderårig förrän hon skrevs in vid häktet.

Han säger till tidningen att flera parter var inblandade, men att det genast ska utredas hur frågan sköts och hur det kunde hända att en minderårig flicka låstes in.

- Det handlar om resurser. Hade det varit en annan dag på året än den här hade vi nog kunnat läsa det på ett annat sätt, säger han till Upsala Nya Tidning.

Claes Salomonsson