E4 genom Stockholm avstängd efter krock

Lastbil med farligt gods tappade tunnor

Lastbilen med farligt gods blockerade Essingeleden hela förmiddagen, med omfattande trafikkaos som följd.
NYHETER

Kilometerlånga köer bildades på onsdagen på E4 genom Stockholm.

En lastbil kolliderade med en personbil på Essingeleden vid Hornsberg.

Flera tunnor med farligt gods spreds över vägbanorna i båda körriktningarna.

Polisen fick larmet om olyckan klockan 8:42. En lastbil med släp hade krockat med en personbil och vält. Farligt gods på vägen. Minst två personer skadade, okänt hur allvarligt.

När Brandförsvaret kom till platsen vid Hornsberg på Kungsholmen i västra Stockholm var köerna redan kilometerlånga. Minst fem gröna tunnor låg på vägbanan och en av dem läckte.

Giftig propanol

För att avgöra vad tunnorna innehöll måste brandsoldaterna enligt ögonvittnen ta sig in i den demolerade lastbilens förarhytt och leta sig fram till fraktsedlarna. Enligt TT rörde det sig om giftig och brandfarlig propanol, men den läckande tunnan kunde tätas utan att någon större brandfara uppstod.

Betongbarriär krossades

Det var vid lunchtid på onsdagen fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. Den tycks ha haft ett våldsamt förlopp. Essingeleden har vid platsen flera körfält i båda riktningarna. De skiljs åt av en betongbarriär, som lastbilen hade kört igenom. Den värst drabbade personbilen var ett fullständigt vrak. Möjligen hade lastbilen kört in i den bakifrån.

Två till sjukhus

Personbilens förare fördes till sjukhus efter att ha suttit svårt fastklämd, men klarade sig enligt TT undan med blåmärken. Ögonvittnen betecknar det som ett mirakel att någon kunde överleva i vraket. Lastbilsföraren vårdas på sjukhus för chockskada.

Trafikkaos

– Olyckan har orsakat ofantliga köer på Essingeleden med tillfarter, säger Radio Stockholms trafikrapportör Bertil Bruce. Den drabbade vägsträckan är en av landets tyngst trafikerade.

Trafiken på E4 dirigerades förbi olycksplatsen via mindre vägar. Tidigast klockan 15 beräknades bärgningsarbetet vara klart.

Nils Östergren