Inget genombrott i fredsprocessen

Palestinierna svarar på Clintons fredsförslag i morgon

NYHETER

Israel och Palestina har inte nått några genombrott i fredsprocessen, trots två samtal i går och natten till i dag.

Och nu kastar båda sidor anklagelser mot varandra igen.

Palestinierna har meddelat att de ska lämna svar på fredsförslaget från president Clinton i morgon torsdag, enligt källor i arabvärlden.

Foto: AP
Yassir Arafat vid senaste besöket hos president Bill Clinton i Vita huset.

Palestinierna har hittills inte lämnat svar på fredsförslaget. Israelerna har sagt ja, men på vissa villkor.

I morgon kommer palestiniernas ledare Yassir Arafat att göra uppehåll i hemresan från Washington till Gaza, enligt Arafats politiska rådgivare.

Samtidigt kastar båda sidor anklagelser mot varandra igen.

Palestinske ledaren Arafats talesman Ahmed Abdel Rahman säger att Israels plan att dra upp gränser på Västbanken, utan att konsultera palestinierna, är en krigsförklaring.

Diplomatiska kontakter haltar

Samtidigt säger Israels premiärminister Ehud Barak att alla diplomatiska kontakter haltar efter terrorattacker.

- Allvarliga terrorattacker de senaste dagarna, där medlemmar i palestinska styret varit inblandade i några av dem, gör att vi inte kan fortsätta kontakterna med palestinierna, säger Ehud Barak i israelisk tv, enligt Jerusalem Post.

Här är huvudpunkterna Clintons fredsförslag, som palestinierna förväntas ta ställning till i morgon torsdag.

Landområden:

Förslag om att sätta upp en palestinsk stat på gazaremsan och på nästan hela Västbanken. Judiska bosättare opponerar sig mot planen.

Jerusalem:

Förslag om att palestinierna ska få suveränitet över Al Aqsa-moskén och Tempelberget. Detta kritiseras av enskilda från alla politiska riktningar i Israel.

Säkerhet:

Förslag om att Israeliska styrkor ska behålla kontrollen över Jordandalen i tre år till sex år. Sedan ska internationella styrkor patrullera området. Israels regering har invändningar.

Flyktingar:

Förslaget säger att palestinierna måste acceptera att avsevärt minska sitt krav på rätten för flyktingar att återvända till de hem som ligger i vad som numera är Israel. Flyktingarna och deras ättlingar är nära fyra miljoner till antalet, och bor bland annat på Västbanken, Gaza, och i Libanon och Syrien.

SENASTE NYTT: Ökat hopp om fred

Cina Rönn

ARTIKELN HANDLAR OM