Nätmäklarnas kunder förlorar på börsraset

– tiotusentals tvingas sälja belånade aktier

NYHETER

Börsraset fortsatte också under onsdagen och nu börjar folk som lockats in i aktiehandeln via Internet också att få betala priset. Tiotusentals småsparare riskerar sin privatekonomi.

- Det är ett nytt fenomen, men vi tvingas kräva av kunderna att sälja sina hårt belånade aktier för att undvika ytterligare förluster, berättar Claes Hemberg, informationschef på ett av landets största nätmäklarföretag, Avanza.

I synnerhet är det nätmäklarnas vanliga kunder, småspararna, som nu drabbas av kursrasen. För Avanzas del handlar det om tusentals aktiesparare som under uppgången belånat sina aktier för att köpa nya. Och som inte i tid sålt sina innehav när aktierna dalat på börsen.

- Småspararna är ovana och håller i sina aktier i hopp om att det ska vända. När kursen inte gör det fortsätter de med spiralen ned ytterligare och till slut tvingas de sälja med stora personliga förluster som resultat, fortsätter Hemberg.

50 000 småsparare drabbade

Avanza har cirka tio procent av den totala aktiehandeln på Internet. Med företagets siffror som bakgrund handlar det om cirka 50 000 svenska småsparare som nu sitter i stugorna med överbelånade aktier och som inom kort kan tvingas sälja sina papper.

- För många av dem handlar det om förluster på tiotusentals kronor, säger Claes Hemberg.

Många småsparare lockades i aktiegaloppen, ivrigt påhejade av tidningar om möjligheten att bli sin egen ''daytrader'' på nätet.

När IT-aktierna började falla satsade många i stället på ''säkra'' Ericssonpapper. Men inte ens den räddningsplankan fungerade utan också de aktierna har följt med i teknikraset och kostade under onsdagen under 100 kronor.

- För oss är det här förödande, konstaterar Claes Hemberg. Vi och andra nätmäklare hade räknat med att få in många nya småkunder, men nu tvingas vi skriva ned våra förväntningar och riskerar att förlora kunder.

Inget dataspel

Receptet för Avanzas del är att ytterligare satsa på kundinformation.

- Ett proffs säljer mycket tidigare och försöker inte hålla fast i förlustpapper i hopp om att priset ska gå upp igen, menar Hemberg.

Finansinspektionen har länge haft ett öga på det snabbt ökande antalet småsparare som försöker vara med och göra affärer på börsen. För många stundar nu ett hårt uppvaknande.

- Vi har sett många, inte minst unga, som bittert fått uppleva att det inte handlar om ett dataspel som det bara är att starta om när det gått dåligt, säger Ingemar Hägg på Finansinspektionen.

Stockholmsbörsen föll fyra procent

Det nya börsåret har fått en dyster inledning. För andra dagen i rad föll kurserna i Stockholm.

IT-aktier tog mest stryk. Ericssons kurs föll till under 100 kronor. Och Telia föll till nya bottenkursen 45.50.

Nedåt på börserna i Europa

Kurserna föll på bred front på de ledande Europabörserna på onsdagen.

Amerikanska Nasdaq angav tonen med sitt jätteras på tisdagen.

Anders Lignell/TT