120 gripna på Mahmut Baksi begravning

70000 tog farväl av svenskkurdiske författaren

NYHETER

Den svenskkurdiske författaren Mahmut Baksi begravdes på torsdagen i sin hemstad Diyarbakir.

Upp till 70 000 personer från samtliga kurdpartier i landet samlades på förmiddagen för begravningen i staden under spänd stämning.

- 120 personer greps i samband med begravningen och 40 av dem hålls fortfarande kvar, trots att de redan förhörts, uppgav Kurdo Baksi, Mahmut Baksis brorson, till Aftonbladets nättidning på fredagen.

Foto: PER BJÖRN
Författaren Mahmut Baksi bodde i Sverige under större delen av sitt liv. Han avled strax före jul och begravdes på torsdagen i sin hemstad Diyarbakir i turkiska Kurdistan.

Stora polisstyrkor beordrades ut med pansarfordon. Kurdo Baksi kände en viss oro inför begravningen att det skulle bli sammandrabbningar när alla, mellan 50 000 och 70 000 kurderna skulle skingras efter begravningen.

- Det enda som hände direkt efter begravningsceremonien var att polisen slog fyra unga kurder med batong. Men det tror jag beror på att de fyra kom för nära polisen, och att de då blev oroliga, säger Kurdo Baksi.

Senare fick han dock veta att förutom de 120 som greps efter ceremonien, blev 2 000 kurder stoppade redan vid infarten till staden när de var på väg för att delta i begravningen.

Polisen uppgav, enligt Kurdo Baksi, att staden är för liten för att rymma dem alla.

- Det är den absolut största begravningen för en svensk kurd här i Turkiet någonsin. Det är en historisk händelse, säger han.

- Att så många har kommit för att delta i begravningen, tror jag beror på att det finns en stor kärlek till min farbror och min familj. Jag är väldigt glad över att Mahmut fick en stor och värdig begravning, fortsätter han.

Till Sverige som flykting

Familjen Baksi har kämpat för den kurdiska saken sedan 1920-talet. Mahmut Baksi var kurdisk nationalist och det blev ett hinder för honom att göra karriär i Turkiet. 1971 dömdes han till 15 års fängelse för "kurdisk propaganda". Han flydde då till Tyskland och kom så småningom till Sverige som politisk flykting.

Mahmut Baksi hade tidigt sympatier för PKK. På 1980-talet hoppade han dock av på grund av att han var rädd för att bli mördad av Abdullah Öcalans utsända. Men han lämnade aldrig sina sympatier, utan började närma sig PKK igen genom krönikor och framträdanden.

Hungerstrejk på Sergels torg

Trots att Mahmut Baksi var svårt sjuk, hungerstrejkade han på Sergels Torg i centrala Stockholm i maj 2000 mot att två av hans böcker konfiskerats och bannlysts i Turkiet.

Den 19 december dog Mahmut Baksi på Karolinska sjukhuset i Solna efter att ha varit sjuk i lungcancer i nio år. Han blev 56 år och bodde utanför Turkiet under större delen av sitt liv. Sverige var hans hemland under 28 år.

Mahmut Baksi hade vissa önskemål för sin begravning. Ett av önskemålen var att han ville begravas intill sina föräldrar. Det önskemålet har nu infriats. Baksis stoft gravsattes intill föräldrarna på Martyrernas begravningsplats i centrum av staden.

Cecilie Frödén