1 av 3
NYHETER

”Jag dricker fortfarande Bacardi på morgnarna.” ”Jag skulle älska en trekant med Christina Aguilera och Britney Spears.” Marshall Mathers III är inte rädd för att säga som det är.

Som en bomb

tog sig Eminem in i en musikvärld fylld av tonårspoppare och pojkband.

Och det med lyrik där han kallar Christina Aguilera ”a little bitch” och refererar till Britney Spears som ”sopa” och ”utvecklingsstörd”.

Han är rappens svar på Robbie Williams – en notorisk badboy.

Som han själv säger, så berättar han med sina kontroversiella texter ”hur det egentligen är”. Trots den massiva hatkampanjen som han råkat ut för på grund av skivan ”The Marshall Mathers LP” så vägrar han hårdnackat att anpassa sig till mjukare mainstream-rap.

Med texter som handlar om våldtäkter, mord och om att dumpa sin avrättade fru i en sjö är det inte precis ologiskt att han orsakat ilska hos de amerikanska skivköparnas föräldrar.

Men om man frågar Eminem själv om det så säger han att han bara håller upp en spegel mot verkligheten. Att han visar vad som händer i den riktiga världen. Varje dag. Den enda skillnaden mellan honom och alla andra är att han aldrig är rädd för att säga vad han tycker.

– Det är vad de flesta pratar tyst om. Skillnaden är att jag har stake nog att säga det högt, säger han.

Attityden kan bli dyr

för honom. Skadestånd och rättegångskostnader är inga billiga grejer. Speciellt inte i USA.

En kandadensisk domstol har till exempel tagit upp en anmälan från en polis som hävdar att Eminems texter är ”hatfulla och våldsamma”. Anmälaren menar också att Eminems sånger ”uppmuntrar till våld mot kvinnor”. Det låter absurt, men kan kosta honom massor i utebliven försäljning.

Eller som han själv säger: ”Om du vill stämma mig, ta ett nummer, för det står många människor i kö.”

Till och med hans fru och mamma har hoppat på stämningsvågen. Nyligen sa Eminem ja till att betala Kim Mathers, hans fru och mamma till hans dotter Hailie, 5, ett mångmiljonbelopp. Hon hade stämt honom för att ha orsakat en djup känslomässig kris hos henne. De har varit gifta i mindre än ett år, men deras förhållande var turbulent redan från första början.

Så turbulent att Eminem, som har en tatuering med orden ”Kim: Rot in pieces” (Kim: Ruttna i bitar), ofta rappar om sin fru, till exempel i låten ”The real Slim Shady and Kim”, som handlar om att mörda henne.

Det som tydligen till sist fick Kim att tröttna var när hon såg sin man attackera en uppblåsbar docka på scenen, medan han talade om för publiken att det var hans hustru.

– Min klient är extremt glad över utgången av stämningen. Genom åren har hon vant sig, men hon blev genuint skadad av sin mans texter, säger Kims advokat Neil Rockind.

Efter ett självmordsförsök bestämde sig Kim för att skiljas, men har nu ändrat sig.

Och så var det hans mamma.

Hon hävdar att han har förtalat henne i en rad intervjuer och i minst en av sina sånger, genom att antyda att hon har varit en instabil droganvändare. Hon vill nu ha sju miljoner dollar i skadestånd – men insisterar bisarrt nog ”att det inte spelar någon roll vad som händer i domstolen, jag älskar fortfarande min pojke och vill inte att någon skadar honom”.

Rapparen pratar ofta om sin tuffa uppväxt på gatorna i Detroit och hävdar att han var tvungen att tillbringa sin barndom hos olika släktingar. Att han och hans mors förhållande aldrig var speciellt nära.

– Eminems liv reflekteras i hans musik. Allt han har sagt kan bekräftas. Och sanningen är ett bra försvar mot lögnaktigt skvaller. Den här stämningen kommer inte som någon överraskning för Eminem. Hans mamma har hotat med att stämma honom sedan succén med singeln ”My name is?”. Det är resultatet av ett livslångt ansträngt förhållande mellan honom och hans mamma, säger Eminems advokat Paul Rosenberg om stämningen.

Att vara Eminems advokat innebär en hel del hårt jobb. Förutom stämningarna så är han åtalad för två incidenter med olaga vapeninnehav. Maxstraffet för brotten är 17 månaders fängelse. Han anklagas för att i juni ha slagit en man med en pistol utanför en nattklubb i Detriot. Orsaken var att han sett mannen i fråga kyssa frun Kim Mathers. Dagen innan var han inblandad i en annan episod med ett olaga vapen.

– Vi kommer att kräva ett rejält fängelsestraff, säger åklagaren Carl Marlinga.

Eminem säger att han inte är rädd för fängelset.

– Det skrämmer mig inte. Det enda jag är rädd för är att inte få träffa min dotter Hailie.

Så förvänta er inte

en snällare, mindre frispråkig Eminem. Han har om och om igen lovat att inte sluta säga vad han tycker. Oberoende av vad det kostar honom.

Men man kan inte säga att Eminems karriär blivit lidande av debatten runt hans musik. Snarare tvärtom. Han var till exempel en av årets stora vinnare på MTV-galan, där han ironiskt tackade sin familj för framgångarna.

– Jag säger bara vad jag tycker. Jag är en konstnär och det här är mitt uttryckssätt, och om nån vill stämma mig för det, så visst. Jag rappar om mig själv och mitt liv och om folk inte vill lyssna på det så behöver dom inte. Det är min inställning och det har alltid varit min inställning.

Oroar du dig inte för ditt ansvar som förebild?

– Jag är ingen förebild. Jag vill inte vara någon förebild, Jag är en artist och om du inte gillar vad jag gör så behöver du inte lyssna på mig.

Din dotter då? Oroar du dig inte för att vara en dålig förebild för henne?

– Jag är en bra far. När jag är hemma med min dotter är jag en helt annan person. Musiken existerar inte för mig när jag är med min lilla tjej och jag svär inte när jag är med henne. När jag kommer hem är jag Marshall, inte Eminem eller Slim Shady. Hailie är det viktigaste som jag har. Och det som gör mig mest lycklig är att jag sett till att hon får ett bra och tryggt liv. Hon kommer aldrig att behöva sakna något.

Hur har kändisskapet förändrat dig?

– Jag har inte förändrats alls. Jag hade problem när jag var fattig och nu när jag har pengar har jag fortfarande problem. Det är bara problemen som förändrats. Det som irriterar mig mest är att folk vill vara med mig bara för att jag är känd. Jag är trött på att folk försöker komma för nära och inte respekterar mitt privatliv. Det irriterar mig. Tålmod har aldrig varit nån av mina dygder. Men vad fan, jag kan inte ljuga och säga att berömmelse inte kan vara fantastiskt. Det är fortfarande häftigt att se sig själv på tv.

Du brukade jobba som kock, va?

– Ja, men det var bara ett jobb för att få pengar till hyran. Jag tjänade runt 50 spänn i timmen. Det enda jag ville var att rappa. Det var min dröm. Men det var lite hårt just då, det hände ingenting, och jag fick försöka ordna pengar på nåt annat sätt.

Men du gav aldrig upp drömmen.

– Nej. Jag var övertygad om att min dröm skulle bli verklighet. Jag visste att jag kunde. Orden var mina och det var bara en fråga om tid. Jag gick på massor av nitar, men det stoppade mig egentligen inte. Jag minns den första rap-tävlingen jag var med i. Jag blev utbuad innan jag ens hade börjat, eftersom jag var vit. Men jag funderade aldrig på att sluta. Mitt första album köptes bara av 1 000 personer och skivbolaget sa upp mitt kontrakt. Men det fick mig inte att ge upp. Jag älskade att göra musik och jag vägrade ge upp.

Vi har hört mycket om din mor, men inget om din pappa?

– Jag vet inget om min pappa. Jag tror att vi har samma namn eftersom jag heter Marshall Mathers III. Så jag tror att hans namn är Marshall, men jag bryr mig inte speciellt mycket. Jag tror att han spelade i ett band när han träffade min mamma, men jag vet inte vad han spelade.

Vad gillar du för musik?

– Min mamma brukade lyssna på Hendrix och Prince så det var den musiken jag växte upp med. Men det var när jag hörde min första rapskiva som mitt liv förändrades. Det var min morbror Ronnie som spelade den för mig. Han visste enormt mycket om rap. Han fungerade nästan som min mentor.

– Låten jag hörde var Ice-T:s ”Reckless”. Den fick mig att börja skriva egna låtar så fort jag fick tillfälle. Jag satt och skrev och hittade på nya beats i mitt pojkrum. Jag vet inte vad som hade hänt mig utan rap.

Hur var skolan?

– Jag gick i massor av skolor eftersom min mamma alltid flyttade. Jag blev retad mycket, eftersom jag alltid var ”den nya killen”. Men det gjorde mig stark.

Hamnade du inte i koma en gång?

– Jo, men det var på ett så fånigt sätt. Jag träffades av en snöboll som en tjej kastade. En kille började skratta och det gjorde mig riktigt förbannad så jag tryckte upp honom mot en vägg. Jag visste inte att hans bästa vän var en enorm kille som hela skolan var rädd för. Och han gav mig rejält med stryk. Några timmar senare började det blöda ur mitt ena öra och mamma tog mig till sjukhus. När vi kom dit svimmade jag och var borta i ett par dagar. Som tur var var jag okej när jag vaknade.

Jag vet att du bott på en massa olika ställen, men det är Detroit som är ditt riktiga hem.

– Jag har en hatkärleks-affär med den där stan. När jag är där hatar jag stället, men så fort jag är borta saknar jag det. Men jag gillar Detroit eftersom det är där jag har mina rötter och mina vänner. Jag gillar det för att det är så vanligt.

– Jag har varit i Los Angeles mycket. Det kan vara kul, men jag är inte speciellt intresserad av att träffa en massa kändisar. Jag är inte intresserad av den grejen. Jag festar heller med mina vänner hemma. Dom är riktiga. Jag har egentligen inte fått några nya vänner sen jag blev känd.

Har du nån sexuell fantasi?

– Jag skulle älska att få ha en trekant med Christina Aguilera och Britney Spears. Jag vill ha dem båda två. Det skulle vara fantastiskt, eller hur? De skulle älska det. Jag vet inte vad det är med dem, men jag skulle älska att ha sex med dem. Det skulle vara cool.

Du har tagit en del droger genom åren.

– Jag försökte fixa mitt jobb och göra min musik samtidigt och tog droger för att klara av att vara vaken. En natt tog jag för mycket av en kodeincocktail och det var en av de värsta sakerna jag upplevt. Det gör jag aldrig om.

– Men jag dricker fortfarande Bacardi på morgnarna och tar ecstasy. Jag gör det för att jag gillar det och så är det. Jag är ingen förebild.

Jag har också hört att du håller på med en film. Vad handlar den om?

– Den är löst baserad på mitt liv. Allt som händer i filmen har inte hänt mig. Och allt som hänt mig kommer inte att vara med i filmen. Vi försöker upprätthålla mystiken, antar jag.

Översättning: Lisa Abrahamsson och Gunnar Hellsing