Beställningsjobbet tog bara några minuter

NYHETER

Den väpnade kuppen mot Nationalmuseum var ett beställningsjobb.

Rånarna flydde i en liten platsbåt med tre tavlor värda flera hundra miljoner kronor.

Flyktbåten hittades i Södra Hammarbyhamnen.

De tre beväpnade männen slog till strax före stängning fredagen den 22 december. Männen visste exakt vilka tavlor de skulle ha och fick hjälp av flera personer.

Två maskerade män tvingade under vapenhot mot vakterna till sig "Självporträtt" av Rembrandt samt "Ung parisiska" och "Conversation" av Auguste Renoir. Den tredje maskerade mannen, beväpnad med en k-pist, hotade besökarna och höll bevakning vid entrén.

Kuppen var över på några minuter. Samtidigt som den genomfördes brann en av museets egna bilar som parkerats utanför Grand Hotel och en bil till.

Dessutom kastade någon ur ligan ut "spanska ryttare" som någon form av spikmattor för att stoppa polisen.

Nedanför kajkanten låg flyktbåten, en plastbåt med en liten utombordare. Den hittades drygt en timme senare nära Skanstullsbron vid södra Hammarbyhamnen.

Ett vittne såg tre män lämna båten och lugnt promenera bort i hamnområdet.

Redan efter en vecka sökte konstligan kontakt med polisen för att mot betalning lämna tillbaka tavlorna. Polisen förde direkta samtal med ligans ombud, som visade nytagna bilder och ville förhandla.

Ligan krävde flera miljoner i ersättning och hotade annars att förstöra tavlorna. Vid ett tillfälle talades det om tio miljoner kronor per tavla.

Lennart Håård, Anders Johansson