”Toppmöte – men först en saga till”

Så här vill regeringen lansera EU som folkligt

NYHETER

Titta noga på den här bilden.

Den föreställer det folkliga EU, Bosse Ringholm på barnbiblioteket.

Det kan vara sista gången ni får se det.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
Folkliga bosse Finansministern läser sagor för Filippa, snart 2, och Iesha, 6, under besöket på stadsbiblioteket vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Finansminister Bosse Ringholm presenterade i går vårens arbetsprogram för EU:s finans- och ekonomiministrar. Det innehöll inga överraskningar.

Överraskande var däremot platsen för presentationen, stadsbiblioteket vid Medborgarplatsen i Stockholm. "City Library" som det stod i den engelska inbjudan.

Biblioteket är visserligen en kultplats för Astrid Lindgren-fans. På barnboksavdelningen finns förstaupplagorna av hennes samlade verk. I EU-sammanhang är det dock okänt.

Vill göra EU folkligt

Men regeringen vill att EU ska bli folkligt. Medborgarna ska få lära sig mer om EU och med egna ögon se att det inte är några illvilliga typer som leder efterkrigstidens mest ambitiösa politiska projekt: att ena Europa.

- I en union som sätter medborgarna främst måste den politiska diskussionen föras öppet, handlingar vara tillgängliga, beslutsvägar gå att följa och ansvar kunna utkrävas, som statsminister Göran Persson uttryckte sig under presentationen i riksdagen före jul.

Därför presenterade Bosse Ringholm sitt program på biblioteket. Efter ett arbetsplatsbesök blev det presskonferens bland uppslagsböckerna. Svenskt, folkligt och ganska rart.

Men kanske var det sista gången. Få andra länder drivs av ambitionen att förankra unionen hos medborgarna.

Dessutom blir det bara belgare som i framtiden får se EU-topparna med egna ögon. Nästa halvår är Belgien ordförande. Från 2002 förläggs minst hälften av toppmötena till Bryssel.

När unionen har 18 medlemmar, tre fler än i dag, äger alla toppmöten rum i stan där limousiner och tjusiga residens blir allt vanligare.

Inte lika lätt som det låter

Även de mest vällovliga ambitioner kan dessutom komma på skam.

På tisdag kommer EU-kommissionen på sitt traditionella besök hos ordförandelandets regering. Det är, trots de svenska ambitionerna, garanterat ofolkligt.

Kommissionärerna erbjuds visserligen att åka buss från flygplatsen till regeringskvarteren. Men folkligare än så blir det inte.

Biblioteket på Medborgarplatsen får inget besök.

På tisdag är det slut med folkligheten

Lena Mellin