Sverige tappar på mobilbråket

Den nya tekniken exporteras - men vi får vänta

NYHETER

Sverige riskerar att petas ned från IT-tronen.

Medan mobiloperatörerna träter om 3 G-licenser skeppas svensktillverkade basstationer till andra länder som ligger före.

- Processen kan ta tid men rättssäkerhet är viktigare än snabbhet, säger Nils Gunnar Billinger, Post- och telestyrelsens generaldirektör.

Foto: J-bild
eftertraktad teknik Manuel Valdeq-Gomez monterar ett kabinett i radiobasstationen till det nya mobilnätet på Ericssons fabrik i Gävle. Många länder vill ha den nya tekniken snabbt, Sverige står inte först i tur.

På Ericssons fabrik i Gävle tillverkas just nu basstationer till den tredje generationens mobilnät.

Här ligger en orderstock från 21 olika mobiloperatörer i hela världen. Men det är långt kvar innan de svenska basstationerna ska tillverkas. Först ut är Japan, när det blir Sveriges tur vill inte Ericsson avslöja.

- Sverige ligger sent i förhållande till andra länder som fick sina tillstånd tidigare, säger Mats Thorén, informationsansvarig på Ericsson Mobile Systems.

Telia ska överklaga

Det svenska mobilnätet riskerar att försenas ytterligare av en rättsprocess.

I morgon har det gått tre veckor sedan Post- och telestyrelsen, PTS, delade ut de eftertraktade 3 G-licenserna. Telia blev otippat utan tillstånd, och lämnar på måndag in sitt överklagande precis som Telenordia.

Tenora har ännu inte beslutat sig för om det ska överklaga. De tre andra bolagen avstår.

Överklagandet från Telia och Telenordia är startskottet för en omfattande rättsprocess.

Länsrättens beslut beräknas ta flera månader, därefter väntar kammarrätten.

Om de klagande fortfarande inte är nöjda kan ärendet föras vidare till regeringsrätten.

Kan ta upp till åtta år

Ingen kan i dag säga hur långdragen rättsprocessen blir.

- Målsättningen är att länsrätten blir klar på två månader. Men i regeringsrätten kan däremot ett vanligt skattemål ta sju till åtta år, säger chefsrådman Johan Annell.

Domstolarna har rätt att dra in tillstånden för de fyra mobiloperatörerna som redan delats ut av PTS och i stället ge dem till någon av dem som överklagat beslutet.

Men det bekymrar varken Europolitan, Tele 2, Hi3G Access och Orange Sverige som fått 3 G-licenserna. De jobbar intensivt för att hinna bygga ut mobilnätet inom utsatt tid.

- Det är många basstationer som ska sättas upp, hur många beror på hur mycket vi kan samarbeta med de andra som fått 3 G-licens, säger Johan Holmgren på Europolitan.

Det här händer nu

På måndag överklagar Telia och Telenordia Post- och telestyrelsens fördelning av de åtråvärda mobiltillstånden. Den rättsliga processen kan ta flera år. Aftonbladet har kartlagt problemen som hotar att försena Sveriges största byggprojekt någonsin.

Inga-Lill Hagberg, Jessica Ritzén