De avtjänade straff tillsammans

Nu är de anhållna för konst-kuppen

NYHETER

De satt i fängelse tillsammans. Nu misstänks de för konstkuppen mot Nationalmuseum.

I natt letar polisen efter fler inblandade.

Fem män är anhållna. Men polisen är övertygad om att fler personer är delaktiga i kuppen mot Nationalmuseum.

– Vi har ju inte kommit över tavlorna än. Det kan betyda att det finns någon person som förvarar godset, säger Bruno Järlestad vid Stockholmspolisens presstjänst.

Om man nu letar efter en eller flera personer vill han inte kommentera.

Minst tre av de män som anhållits för kuppen mot Nationalmuseum avtjänade straff på den öppna kriminalvårdsanstalten Asptuna utanför Stockholm när kuppen utfördes.

”Normalpermission”

En av dem hade så kallad normalpermission. Två var på rymmen - den ene hade inte återkommit från en permission i början av december, medan den andre var efterlyst av polisen sedan i augusti förra året.

En av männen, en 29-åring, hämtades på anstalten av polis i onsdags.

- Om misstankarna stämmer så är det oerhört. Man ska inte begå brott överhuvudtaget, och absolut inte under verkställigheten, säger anstaltens chef Andrzej Molin till Aftonbladets internetupplaga.

Har ni ingen koll på era intagna?

- Vi har bra koll på våra intagna när de är inne. Och vi har koll, fast inte lika bra, när de är på permission.

Andrzej Molin säger sig inte ha märkt om de fyra männen umgåtts mycket på anstalten. Hos polisen finns dock misstanken att männen planerade kuppen i fängelset.

De fyra intagna avtjänade fleråriga straff för andra brott.

"Kan bli fler gripanden"

Enligt polisen kan fler personer än de nu anhållna vara inblandade i kuppen mot Nationalmuseum i december.

- Det kan bli aktuellt med fler gripanden under fredagen, säger länskriminalens chef Leif Jennekvist till TT.

Polisen arbetar nu intensivt för att försöka fastställa de anhållnas olika roller i konstkuppen. Fler förhör har hållits med männen i dag, enligt informationsansvarige Bruno Järlestad.

- Men eventuella erkännanden, förnekanden eller vad man har haft för delaktighet, det råder det fortfarande den största förundersökningssekretess på, säger han.

Bodström lovar större befogenheter

Justitieminister Thomas Bodström utlovar nu större befogenheter för kriminalvården att göra riskbedömningar i samband med permissioner. Bland annat ska de intagnas kriminella aktivitet kunna kartläggas bättre.

Förra justitieministern Gun Hellsvik är inte förvånad över att några av de misstänkta var på rymmen eller hade permission från en anstalt.

– Jag menar att man måste strama upp reglerna för permission, det vill säga att varje permission ska ha ett syfte, säger hon till TT.

Här är de fem män som hittills har anhållits:

En 42-årig man, svensk medborgare men med ryskt ursprung. Han misstänks för grovt häleri. Enligt mannens försvarare, Anders Isaksson, förnekar han all inblandning i kuppen. 42-åringen är tidigare dömd för grov varusmuggling. Han smugglade in tre miljoner cigaretter till Sverige från Litauen.

En 29-årig man från Stockholmsområdet misstänks för medhjälp till grovt rån.

En 20-årig man, anhållen för grovt rån och grovt narkotikabrott.

En 31-årig man misstänks för grovt häleri. 31-åringen har tidigare dömts för urkundsförfalskning, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

En 28-årig man som misstänks för medhjälp till grovt rån.

Maria Saving